• O mnie
  • Sklep
    • Kursy wspólnej nauki włoskiego
    • Włoski Asystent Językowy – do samodzielnej nauki
    • Plakat „Jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • Współpraca
  • Kontakt
Primo Cappuccino
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
Primo Cappuccino
No Result
View All Result

Przepis na ciastka amaretti – najlepsze do włoskiej kawy.

by Ania Myszkowska
29 grudnia 2015
in Jedzenie jak marzenie
ciastka amaretti przepis, ciastka amaretti lidl, ciastka amaretti gdzie kupić, ciasteczka amaretti przepis, ciasteczka amaretti sklep

Domowy przepis na ciastka amaretti zagwarantuje Wam najwyższą jakość, którą trudno spotkać w sklepach. Najgenialniejsze ciastka na świecie same z nieba nie spadają, trzeba je sobie wyjąć z piekarnika.


Są to zdecydowanie najlepsze ze wszystkich ciastek, jakie w życiu jadłam, a zapewniam Was, że domowe ciastka to jeden z podstawowych produktów, jakimi się żywię. Żeby było zdrowiej, piekę je sama, odkąd zrozumiałam, że jeśli osobiście nie postaram się o wysoką jakość, nikt mi jej nie zagwarantuje. Tak więc po latach pieczenia przeróżnych wersji najróżniejszych ciastek, przyszła kolej na amaretti. Nie zawiodłam się, smakują jeszcze lepiej niż wyglądają, a ich przygotowanie jest proste jak barszcz i nawet kulinarne beztalencie upiecze je w mgnieniu oka.
.

Przepis na ciastka amaretti – czemu dopiero teraz?

Bo w poprzednich latach jakimś cudem spotykałam oryginalne ciacha we włoskich (a nawet i polskich) sklepach. Do czasu. Od jakiegoś roku coraz częściej przecieram oczy ze zdumienia widząc, w jaki sposób producenci podrabiają składniki, żeby popularne amaretti były takimi tylko z nazwy. Wyostrzyłam czujność, jeszcze wnikliwiej czytałam składy i coraz częściej rezygnowałam z zakupów, widząc, jak marny produkt się nam wciska za wcale niemałą cenę. Pal licho cenę, jeśli chociaż rośnie proporcjonalnie do jakości.
.

Najlepsze co może człowieka spotkać we Włoszech. 45 % migdałów i pestek moreli – tysiące kilometrów poszukiwań. Warto było! #amaretti #caffe #cakes #cakeslover #dokawy #najlepsze #biedronkasiechowa #ilove #italy

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Ania (@primo.cappuccino) 16 Lip, 2015 o 10:43 PDT

.

Ale nie niestety, nie rośnie. Dobrą jakość gwarantuje dobry skład i ten z ceną często ma niewiele wspólnego.
.

Jaki skład powinny mieć ciastka amaretti?

.
Po pierwsze migdały.

Powinny się znaleźć na pierwszym miejscu, bo z reguły jest ich najwięcej. Jeśli na początku jest cukier a potem, na domiar złego, mąka – odstawiam i nie wracam. Z resztą sami za chwilę zobaczycie, jaka jest proporcja migdałów do reszty składników. I że o żadnej mące, olejach, margarynach i barwnikach nie ma tu mowy.
.
Jądra pestek moreli
To one nadają ciastkom charakterystyczny gorzkawy posmak. Jądra pestek moreli nazywane są także gorzkimi migdałami i jeśli nazwa nic Wam nie mówi, jest to coś, co występuje wewnątrz dużej pestki moreli i podobno spożywane w małych ilościach są bardzo zdrowe.
.
Białko jajka
To coś, co te sproszkowane migdały i pestki sklei. Przepisy różnie mówią, w jednych ubija się z nich pianę, w innych nie – stawiam na drugą wersję. Nieubite białka upraszczają przepis i sprawiają, że ciastka tuż po upieczeniu mają super ciekawą strukturę, z zewnątrz są kruche, w środku lekko miękkie, czyli takie jak być powinny.
.
Cukier
Być musi, ale nie jest najważniejszy. W dobrym składzie znajduje się dopiero na drugim, a nawet trzecim miejscu, powinno go dużo mniej niż migdałów. Niestety składy mają zaledwie 20% migdałów i dwa razy więcej cukru, a chyba nie po to jemy amaretti, żeby zapychać żyły cukrem, prawda?
.
Proszek do pieczenia
Zamiennie z sodą oczyszczoną, co jest zdrowsze, ale jeszcze jej nie próbowałam. Póki co, z proszkiem wychodzą wyśmienite.
.
Likier amaretto
Błagam, NIE dodawajcie do masy olejku migdałowego – na odległość trąci chemią i zamiast dawać oryginalny aromat, popsuje efekt swoją sztucznością. Lepiej nie dodawać nic, jeśli likieru nie macie lub kupić sobie najtańszy z marketu, wystarczy na bardzo długo, bo na 40 sztuk ciastek pójdą dwie łyżki alkoholu. Resztę możecie zostawić na kolejne przepisy (np. tiramisu), bo amaretto w kuchni italofila to produkt prawie tak obowiązkowy, jak oliwa.


Dość gadania, zabieramy się do roboty.
.
Ważne! Jeśli planujecie upiec ciastka na jakąś specjalną okazję, za wyrabianie masy zabierzcie się dzień wcześniej (lub przynajmniej 7-8 h wcześniej). Robi się ją błyskawicznie, ale całość musi najpierw postać przez kilka godzin w lodówce.
.

Oryginalny przepis na ciastka amaretti

.
Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 250 gr migdałów (bez skórki)
  • 15 gr jąder pestek moreli
  • 100 gr cukru pudru
  • 130 gr cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki likieru amaretto

.
Wykonanie: 

  1. Nagrzej piekarnik do 200° i włóż do niego obrane migdały, podpiecz przez kilka minut.
  2. Po ostudzeniu włóż je razem z jądrami moreli do malaksera (może to być też Thermomix lub dobry młynek do kawy) i zmiel na proszek. Całość przesiej przez sitko.
  3. Dodaj cukier, cukier puder i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj (nieubite) białka i zagnieć ciasto dłońmi, na koniec dodaj likier amaretto i jeszcze raz zagnieć całość na zbitną masę.
  5. Włóż ją do miski, przykryj czystą ściereczką i trzymaj w lodówce przez ok. 7-8 h (najlepiej całą noc).
  6. Po wyjęciu uformuj małe kuleczki, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i każdą kulkę lekko spłaszcz. Ciastka trochę urosną, więc układając zostaw im trochę przestrzeni.
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz odpowiednio:
    20 min. w temperaturze 170° (bez termoobiegu)
    10-15 min. w temperaturze 150° (z termoobiegiem).
  8. Świeże ciastka można przechowywać ok. 3-4 dni. Jeśli, oczywiście, nie znikną tego samego wieczoru ;)
    .

Sugestie:
1. Gdy się spieszę, nie obieram migdałów ze skórki ani nie podpiekam ich przed zmieleniem, ciastka i tak wychodzą przepyszne, tylko konieczny jest dobry malakser (w przeciwnym razie trzeba obrać i podpiec). Nie kupujcie gotowych migdałów w proszku, bo z nich aromat dawno wywietrzał, a cena jest podwójna. Poza tym, tak jak nie mam zaufania do zmielonej kawy, tak nie ufam i całej reszcie. Kto tam wie, co się faktycznie w tej fabryce zmieliło…

2. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciastek, cukru włóżcie o jakąś 1/3 mniej. Ja tak robię, bo w smaku amaretti chodzi przede wszystkim o to, by był gorzko-słodki, a nie słodko-mdlący.


.

Gdzie kupić jądra pestek moreli?

.
Składniki na ciastka tanie nie są, ale jeśli zamierzacie wkręcić się w pieczenie amaretti (te 40 pierwszych ciastek zniknie stanowczo ZA SZYBKO), warto obkupić się hurtowo. Migdały w większej ilości i niskiej cenie kupicie np. w Tesco (23 zł/500 g) czy Kauflandzie (30 zł/500 g) (jeśli znajdziecie gdzieś taniej, dajcie znać, chętnie skorzystam). Jądra pestek moreli dostaniecie w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością (ok. 12 zł/250 g), na allegro lub eko-sklepach on-line, tutaj znalazłam je najtaniej (15 zł/500 g). Półkilogramowa paczka pestek starczy Wam na bardzo długo, a zapewniam Was, że gdy raz tych ciastek spróbujecie, na jednym pieczeniu się nie skończy :)
.
Na tej stronie możecie zobaczyć zdjęcia poszczególnych etapów pieczenia (i przy okazji) poćwiczyć język włoski.


Gdy pierwszy raz spróbowałam ciastek amaretti, które w składzie miały zaledwie kilka składników (i żadnej chemii!), w tym rzadko spotykane w składzie – jądra pestek moreli, zakochałam się w nich po… podniebienie. Gorzkawe w smaku, w połączeniu ze słodyczą oraz smakiem kawy, dostarczają kubkom smakowym doznań, jakie zapewnić może tylko kuchnia włoska.

.
ciastka amaretti przepis, ciastka amaretti lidl, ciastka amaretti gdzie kupić, ciasteczka amaretti przepis, ciasteczka amaretti sklepPrzepis na ciastka amaretti

.
Uwielbiam jeść wszystko, co włoskie, smaczne i nie dość, że nie niszczy mi organizmu, to jeszcze go buduje. I tak np. migdały to istna kopalnia najlepszych składników świata, a jądra moreli to szokujące źródło wit. B17, której brak (jak mówi jednak z teorii) jest główną przyczyną powstawania nowotworów. Niektórzy twierdzą, że może być nawet lekiem na raka. Jeśli tak, to super fajnie, jeśli nie, na pewno nie zaszkodzi.
.
Zwykle nie zostawiam postów z pytajnikiem na końcu, ale dziś nie mogę się oprzeć. Macie jakieś swoje ulubione ciacha? Podzielcie się (jeśli nie ciastkami) to chociaż sekretnym przepisem, zdjęciem czy choćby wspomnieniem. A jeśli zachęciłam Was do samodzielnego upieczenia amaretti (np. na powitanie Nowego Roku), dajcie znać, wpadnę na degustację :)
.


Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

* Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie ważna wskazówka.

* Dołącz do mnie na Facebooku, gdzie codziennie znajdziesz świeże zdjęcia i ciekawostki a także do Newslettera, w którym osobiście powiadomię Cię o nowych wpisach na blogu.

* Zapraszam Cię też do mojej grupy, w której wraz z Czytelnikami wspieramy się i dzielimy konkretnymi poradami dotyczącymi podróży do Włoch.


Tags: ciasteczka amaretti przepisciasteczka amaretti sklepciasteczka z migdałówciastka amaretti gdzie kupićciastka amaretti lidlciastka amaretti przepis
Ania Myszkowska

Ania Myszkowska

Zakochaj się we Włoszech razem ze mną! Nazywam się Ania i zapraszam Cię do odkrycia autentycznej i prawdziwej kultury Italii, o której nie wspominają żadne przewodniki. Pomogę Ci przyjemnie nauczyć się języka i przygotować się do włoskich podróży. Zarówno w przewodnikach na blogu, jak i w pełnych włoskiego ducha autorskich kursach językowych, w których zaangażuję Twoje zmysły i emocje, a także nauczę Cię praktykowania włoskiego stylu życia w Polsce.

To też Cię zainteresuje

co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,
Informacje praktyczne

Co warto kupić we Włoszech?

11 stycznia 2023
Linguine al limone, Pasta al limone, makaron z sosem cytrynowym, cytrynowy makaron, makaron z cytryną, Spaghetti al limone,
Jedzenie jak marzenie

Linguine al limone – obłędnie cytrynowy przepis z Wybrzeża Amalfi (wersja klasyczna i bez nabiału).

7 kwietnia 2022
Neapol, przewodnik po Neapolu, Wezuwiusz, widok na Wezuwiusz, co zobaczyć w Neapolu, co zwiedzić w Neapolu, co zjeść w Neapolu, Neapol Artecard, metro w Neapolu, transport publiczny w Neapolu
Żywiołowa Kampania

Co i gdzie zjeść w Neapolu? Praktyczny przewodnik cz. II

18 lutego 2022
przepis na spaghetti, primo cappuccino, włoskie jedzenie, włoskie przepisy, kuchnia włoska, włoska kuchnia
Jedzenie jak marzenie

Spaghetti alla quarantena, czyli genialne danie z niczego

21 kwietnia 2020
toskański przepis na zupę cebulową, przepis na zupę cebulową, włoski przepis na zupę cebulową, zupa cebulowa, włoskie przepisy, jak ugotować zupę cebulową, zuppa di cipolle
Jedzenie jak marzenie

Toskański przepis na zupę cebulową. Idealny na chłodne wieczory.

25 stycznia 2020
Następny artykuł
włoskie inspiracje, Etna, Etnea, Sycylia, stoki Etny

Inspirująca włoszczyzna z niewłoskich blogów #7

dialogi o Włoszech, dialogi po włosku, dialog włoski, śmieszne teksty, śmieszne dialogi

Dialogi o Włoszech, czyli jak pracę pilota widzą moje dzieci

przepis na spaghetti, spaghetti z pomidorów, makaron z czosnkiem, jak gotować makaron, prawdziwe włoskie spaghetti, pomysł na spaghetti, spaghetti napoli, pasta makaron, spaghetti al pomodoro

I ślubuję ci... spaghetti co drugi dzień !

⬇️Praktyczny WŁOSKI, który uratuje Cię w podróży

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Popular Posts

  • Co warto zobaczyć w Apulii? 15 najpiękniejszych miejsc wokół Bari.Apulia – przewodnik po okolicach Bari
  • Co najmniej 10 pamiątek, które warto kupić na Sycyliico warto przywieźć z Sycylii, co warto kupic na Sycylii, co warto kupić we Włoszech, must have z Sycylii, pamiatki z Sycylii, przewodnik po Sycylii, sycylijskie przysmaki, z czego slynie Sycylia, zwiedzanie Sycylii
  • Pociągiem po Apulii, czyli jak ogarnąć CZTERY dworce w Bari.pociagi Apulia
  • 35 książek, które miały największy wpływ na moje życie.książki które zmieniły moje życie, książki które warto przeczytać, inspirujące książki, psychologiczne książki, włoskie książki, książki o Włoszech
  • Neapol śladami Ferrante, czyli emocjonalny rollercoaster.Neapol śladami Ferrante, Neapol

NAJNOWSZE WPISY

kradzieże w Rzymie, jak nie dać się okraść, czy Włochy są bezpieczne, czy w Rzymie jest bezpiecznie, kradzieże w Rzymie, kradzieże w Neapolu

Kradzieże we Włoszech – jak ich uniknąć? Porady przed i w trakcie podróży.

29 marca 2025
noclegi w Wenecji, gdzie spać w Wenecji, gdzie się zatrzymać w Wenecji, Wenecja noclegi, loty do Wenecji

Wenecja w praktyce – opłata za wstęp w 2025 roku, noclegi, ciekawostki i porady.

21 marca 2025

Spis treści artykułów na blogu

14 stycznia 2024

DOŁĄCZ DO MOJEJ GRUPY

dołącz na ig

  • Dzień Cappuccino był kilka dni temu, ale u mnie świętowanie trwa zawsze trochę dłużej. Bo primo cappuccino to nie kawa z kalendarza, tylko z potrzeby serca 😍

Nie jest to kawa na oślep – ta pierwsza, która ma tylko obudzić. To kawa z wyboru. Ta, przy której człowiek zatrzymuje się na chwilę i przypomina sobie, kim jest, dokąd idzie i co mu w życiu NAPRAWDĘ smakuje.

Właśnie dlatego Primo Cappuccino stało się moim miejscem w sieci i nazwą, która towarzyszy mi już tyle lat.
Nie dlatego, że chodziło o kawę (choć i ta bywa bohaterką niejednej historii 😉).
Ale dlatego, że primo cappuccino to dla mnie symbol pierwszego dobrego momentu dnia.
Tego, w którym świat zwalnia, Włochy otaczają mnie jeszcze bardziej, a ja czuję, że jestem dokładnie tam, gdzie trzeba.

Zazwyczaj dzieje się to zaraz po przekroczeniu włoskiej granicy – pierwsze cappuccino, pierwsze „buongiorno”, pierwsze chwile, gdy powietrze, które pachnie czymś znajomym i bardzo moim.
To chwila, w której wszystko się zaczyna – i tak właśnie narodziło się Primo Cappuccino: z potrzeby zatrzymania włoskiego świata w codzienności.

Bo od lat pomagam kobietom uczyć się włoskiego tak, żeby naprawdę zacząć mówić – nie tylko poprawnie, ale z sercem.
Żeby zakochały się we włoskim i we Włoszech na dobre i pomimo wielu sprzeczności. Z ich luzem, ciepłem, ale też nieporządkiem, który czyni je ludzkimi.

A skoro już mowa o Włochach ✨✨
Dziś przypada rocznica urodzin jednego z największych muzycznych geniuszy świata – Ennio Morricone (znacie mojego hopla na jego punkcie 😉).

Włosi mają dar celebrowania wszystkiego, co ważne. I nauczyli mnie, że każda chwila może być okazją do świętowania. Zwłaszcza, jeśli dotyczy kogoś, kto najgenialniej potrafił zatrzymać emocje w nutach.

Morricone dociera do człowieka głębiej niż niejeden kompozytor.
Jego muzyka – od Cinema Paradiso, przez Misję, po Konesera – to czyste arcydzieło. Potrafi oddać klimat włoskich prowincji, tę ciszę między słowami, melancholię i opowiesc dźwiękiem.
Nie wiem jak Wy, ale ja filmy z jego muzyka mogę oglądać (i słuchać!) bez końca.

Pomyślcie tylko – jeśli w listopadzie rodzą się takie osobistości jak Ennio Morricone, to ten miesiąc musi być dobry! ❤️
  • Na via del Corso w Rzymie dziś może zaskoczyc cię… kościotrup w maseczce na twarzy i różowym turbanie, reklamujący zabieg „anti-aging”. A obok dynie w witrynach, czarne 🕷️ i brokatowe pajęczyny. 

Dobrze jednak wiedzieć, że tam, gdzie kończy się halloweenowy marketing, zaczynają się i piękne włoskie tradycje 😍

Jak Włosi wspominają zmarłych – 4 regiony, 4 tradycje:

🌾 #Apulia – tu bliskich wspomina się przy stole, przy słodkim daniu z gotowanej pszenicy, granatu, orzechów i czerwonego wina. To "grano dei morti" - symbol życia, które się nie kończy, tylko zmienia formę. Gospodynie przygotowują je wieczorem, by rano podzielić się nim z sąsiadami lub zjeść razem z bliskimi.

🍬 #Sycylia – tu 1 listopada to nie cicha zaduma, lecz święto dzieci. W nocy dusze zmarłych zostawiają im prezenty: kolorowe figurki z cukru ("pupi di zucchero"), marcepanowe owoce ("frutta martorana") i kruche "ossa dei morti" - ciasteczka w kształcie kostek. Rano dzieci szukają ich jak skarbów – z przekonaniem, że to „nonno” lub „zia" zeszli z nieba, by je obdarować.

🕯#Umbria – między Perugią a Spoleto, domy pachną migdałami. Na stołach pojawiają się "Stinchetti dei morti" – kruche ciasteczka, które piecze się, by wspominać tych, którzy odeszli. Wieczorem zostawia się też nakrycie dla dusz – kieliszek wina, kawałek chleba, zapaloną świecę. Nie ma w tym strachu, tylko wspomnienie i pewność, że nawet dla tych, którzy odeszli, nadal jest miejsce.

🥧W górskich dolinach #Trentino wypieka się "Cavalli dei morti" – małe, aromatyczne chlebki lub bułeczki w kształcie podkowy. Tradycja ma początki w mitologii, wierzono, że to Epona, opiekunka koni, przeprowadza dusze w stronę nieba. Dziś dzieci zanoszą chlebki dziadkom, a dziadkowie wnukom – żeby pamięć o przodkach była jak ten chleb, dzielona z miłością.

Włosi jak mało kto potrafią się bawić.
Ale też potrafią świętować życie i pamięć. 
Bo wiedzą, że pamięć to nie tylko świeczka na grobie,
ale codzienne RICORDARE – przywracanie do serca tych, którzy byli, z czułością, nie strachem 💛

Więc gdy inni szykują się na duchy – u mnie, jak co roku, Holy Wins🌿 A Tobie życzę listopada z dużą ilością światła ✨

#holywins
#halloween2025
  • 🍝 Dziś Światowy Dzień Makaronu i taka myśl na tę okazję 😊 Zgadzacie się z nią? 

Świętujecie?
  • 🌿Nowy rok, nowa podróż! Oddajemy w Wasze ręce audio-kalendarz ścienny "Słucham Italii 2026" ✨✨
To 12 miesięcy zanurzenia się w dźwiękach, opowieściach i klimatach włoskiej codzienności. 

Nie tylko go powiesisz. Ty go posłuchasz.

🎧Każdy miesiąc to:
✅ autentyczne zdjęcie z włoskich miasteczek i regionów 
✅ opowieść o danym regionie, czyli audio-spacer prowadzony przeze Anię z Primo Cappuccino - o włoskich świętach, szlakach, tradycjach i sekretach, których nie znajdziesz w przewodnikach 
✅ włoska piosenka z tłumaczeniem i komentarzem od Pauliny z Italyolo - nie tylko do słuchania, ale i do nauki 

A to wszystko po to, by 2026 był Twoim najbardziej włoskim rokiem - niezależnie od tego, czy uczysz się włoskiego, planujesz podróż, czy po prostu kochasz Italię i chcesz mieć ją blisko każdego dnia.

🎁Zamawiając teraz otrzymujesz także:
🟡 niższą cenę 
🟡 kalendarz biurkowy z ilustrowanym słownikiem "Symbole Włoch"
🟡 e-book "30 włoskich piosenek, które zna każdy Włoch" -z tłumaczeniem, ciekawostkami i notatką kulturową 

🎵Możesz już posłuchać fragmentów audio-spacerow z marca i lipca 2026, zobaczyć wnętrze kalendarza i poznać piosenkę z lutego - wszystko czeka na Ciebie tutaj: ⤵️

➡️ https://wloskikalendarz.pl/

🍊 Jeśli kochasz włoską codzienność,
jeśli poranki lubisz zaczynać kawą i dźwiękiem włoskiej muzyki
jeśli chcesz, żeby każdy miesiąc 2026 przypominał Ci, za co kochasz Italię - ten kalendarz stworzyliśmy właśnie dla Ciebie.

📬 Wysyłka po 20 listopada, ilość 🎁🎁 ograniczona.

Jak Ci się podoba nasz pomysł? 

#sluchamitalii
#kalendarzścienny
#kalendarz2026 
#włoskikalendarz 
#wloskieklimaty
  • 15 lat temu w Rzymie 🇮🇹 — on był bez siwych włosów, ja z nadzieją, że w małżeństwie zawsze będzie jak we włoskim filmie 😉 Dziś… film trwa, akcja pełna była zwrotów i zakrętów, a za fabułą ciężko nam nadążyć, ale grunt, że ten scenariusz piszemy razem.

Dziś nie jesteśmy w Rzymie, ale włoski klimat wciąż nam towarzyszy:
kawa co chwila, focaccia z pieca (nadal jego!), głośne rozmowy przy stole i wieczne „mamo, gdzie są moje…?” dobiegające z każdego kąta domu (i moje ulubione "tam gdzie je zostawiłeś" 😉)
Nasz dom to już nie tylko trattoria, ani tym bardziej komedia romantyczna, to czasem całkiem niezła opera komiczna 🎭

Nie zawsze jest łatwo — bywają dni, gdy "per favore" zamienia się w „czy możesz wreszcie?”,
ale obietnicę daną 15 lat temu wciąż dotrzymujemy ❤️
Bo w tym całym chaosie jest coś, co nigdy się nie zmienia:
vale sempre la pena ✨
- zawsze warto.

Że trzeba nieustannie "aktualizować" — nie tylko telefony, ale i małżeństwo. Żeby się nie obudzić po czasie, nie wiedząc że kim się żyje, bo "przecież kiedyś on/a był/a inny/a" 😉
Słuchać, mówić, patrzeć (czasem zmęczonymi oczami), ale zawsze w tym samym kierunku.

Więc jedziemy dalej na tym naszym wózku 🛵
z tą samą radością, wdzięcznością i wiarą, że najlepsze sceny są tu i teraz, i jeszcze przed nami.
  • Jeśli Włochy to stan DUCHA, to kawa to... stan UMYSŁU ☕ Zwłaszcza cappuccino, któremu zarówno w przygotowaniu, jak i w wypiciu trzeba poświęcić więcej czasu.

Kawa to czas. Na ochłonięcie, na oddech, na uważne zajrzenie w siebie lub rozejrzenie się wokół. 

Energia i entuzjazm, które przychodzą w momencie jej picia nie pochodzą tylko z kofeiny 🤎

Czy wiecie, że dokładnie 29 września 12 lat temu, w polski Dzień Kawy (bo pojutrze jest ten międzynarodowy), o którym wtedy nie miałam bladego pojęcia, powstała nazwa Primo Cappuccino? 

Rozważaliśmy jeszcze z P. kilka innych nazw, ale Cappuccino chwyciło mnie za serce, bo poczułam, że nie o same Włochy i włoski, i nie tylko o kawę będzie tu chodzić 😊

Wysyłam to cappuccino w świat do każdej i każdego z Was i niezmiennie DZIĘKUJĘ, że jesteście po drugiej stronie ☕

#dzieńkawy #coffeeday #cappuccinotime
#dzienkawy #włochy #włoskakawa 

|Autorskie kursy języka włoskiego dla kobiet| Pilot i przewodnik po Włoszech| blog PrimoCappuccino.pl
  • "Na dźwięk wyrazu: Włochy, przyspiesza bicie naszego serca - święte piękno antyku, kwitnąca sztuka, mowa Dantego w ustach ludu, uczucie wypełnionej powietrzem, rozległej przestrzeni, tchnąca delikatną mocą ziemia, która od wieków rodzi oliwki, symbol pokoju, i winogrona, symbol upojnej wesołości." (P. Muratow "Obrazy Włoch")

I z tym widokiem umbryjskiego horyzontu prosto z Asyżu - miasta pokoju Was dziś zostawiam 🫒✨

| Pomagam kobietom mówić po włosku z radością i bez stresu🌿 | Online i w podróży do Włoch 🇮🇹| Autorskie kursy języka włoskiego| Włoskie Horyzonty| Włoski do Poduszki| pilot i przewodnik po Italii| Blog Primocappuccino.pl

#asyż #wloskiehoryzonty #umbria #wloskieklimaty
|
  • #Locorotondo jedno z nielicznych miejsc, które nawet w najwyższym sezonie (La stagione altissima) zachowuje autentyczność, tożsamość i niesamowitą gościnność, którą czuje się na każdym kroku, w każdym zaułku, w każdym napotkanym człowieku 😍

Komu udało się tu kiedykolwiek dotrzeć, a komu się marzy?

#Apulia
#Włochy
#wloskiejedzenie 
#wloskiezycie
Agerola, przewodnik po Kampanii, przewodnik po Wybrzeżu Amalfi, zwiedzanie Wybrzeża Amalfi

Wybrzeże Amalfi

Sycylia

Toskania

Koloseum, zwiedzanie Koloseum, gdzie kupić bilety do Koloseum, bilety do Koloseum, Rzym, zwiedzanie Rzymu

Rzym i Lacjum

Castel Gandolfo

Wenecja

Apulia

Bari i Apulia

kiedy jechać do Włoch, Otranto, Salento, Apulia, koronawirus we Włoszech

Życie po włosku

Umbria

  • O mnie
  • Sklep
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • Kontakt

© 2022 PrimoCappuccino

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY

© 2022 Primmocappuccino