• O mnie
  • Sklep
    • Kursy wspólnej nauki włoskiego
    • Włosko-polski planer podróży
    • Plakat “Jak żyć po włosku”
    • Włoski Asystent Językowy – do samodzielnej nauki
    • E-book Kawowe listy
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Bilety lotnicze
  • Porównywarka noclegów
Primo Cappuccino
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • TOSKAŃSKIE SZLAKI – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów)
    • WŁOSKIE PERSPEKTYWY – KURS PODSTAWOWY (połówkowe A1)
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 15 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy “W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat “30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • TOSKAŃSKIE SZLAKI – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów)
    • WŁOSKIE PERSPEKTYWY – KURS PODSTAWOWY (połówkowe A1)
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 15 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy “W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat “30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
Primo Cappuccino
No Result
View All Result

Linguine al limone – obłędnie cytrynowy przepis z Wybrzeża Amalfi (wersja klasyczna i bez nabiału).

by Ania Myszkowska
7 kwietnia 2022
in Jedzenie jak marzenie, Żywiołowa Kampania
Linguine al limone, Pasta al limone, makaron z sosem cytrynowym, cytrynowy makaron, makaron z cytryną, Spaghetti al limone,

Pierwszy raz w życiu cytrynowego makaronu spróbowałam podczas podróży po Kampanii jako pilot wycieczek. Nie wyobrażałam sobie, że będzie tak rozkosznie smakował i jakże bardzo się myliłam. Długie makarony, jak spaghetti, linguine czy tagliolini są absolutnie obłędne z kremowym sosem cytrynowym! Jeśli nigdy nie jadłeś makaronu cytrynowego, przepis na linguine al limone będzie idealny na początek.

W tym przepisie chcę ci pokazać również to, że nawet jeśli stosujesz dietę wegańską lub nie możesz jeść nabiału, wcale nie musisz rezygnować z włoskich potraw, które zawierają sery, czy kremowe sosy.

Oto, co znajdziesz we wpisie:

  • 1 Skąd pomysł na wersję bez nabiału?
  • 2 I oto doczekałam się!
  • 3 "Bez sera to się nie da"
  • 4 Włosi wiedzą jak rozkochać człowieka przez jedzenie.
  • 5 Obłędnie kremowe linguine al limone
  • 6 Składniki dla 2-3 osób
  • 7 Linguine al limone - przygotowanie
  • 8 Opcja z prosciutto crudo
  • 9 Szkoda życia na kiepską kuchnię

Skąd pomysł na wersję bez nabiału?

Bo widzisz, ja również jestem w tej sytuacji. 

Od wielu lat kocham włoską kuchnię.

Ale… przez ostatnie TRZY lata wielu włoskich potraw musiałam sobie odmówić ze względu na zdrowie, ponieważ zmuszona byłam całkowicie zrezygnować z nabiału.

 

Jak lody, to głównie sorbety.

O cannoli siciliani mogłam tylko pomarzyć.

Jak pizza, to rzecz jasna, BEZ mozzarelli.

Nie pamiętam już, kiedy ostatnio jadłam lasagne (beszamel zawiera masło).

Całe szczęście, że jest kawa, a moje owsiane mleko (latte d’avena) do cappuccino, genialnie się spienia.

I oto doczekałam się!

Jakiś czas temu dowiedziałam się o włoskich produktach dla wegan. A także dla tych, którzy z różnych przyczyn, nie mogą lub nie chcą jeść nabiału.

Dla kogoś, kto kocha włoską kuchnię i nagle trafia na wegańską ricottę, mozzarellę, a nawet parmezan, to jak trafić do kulinarnego raju, który wcześniej był… zakazany.

Agerola, przewodnik po Kampanii, przewodnik po Wybrzeżu Amalfi, zwiedzanie Wybrzeża Amalfi

"Bez sera to się nie da"

Wiem, że ludzi, którzy wykluczają nabiał z diety, bo czują się dzięki temu lepiej, jest coraz więcej.

I wielu jest takich ludzi, którzy myślą, że “bez mleka i sera to się NIE DA”. Nie da dobrze zjeść. A już tym bardziej zjeść po włosku.

Dlatego dziś chcę ci pokazać, że owszem, DA SIĘ.

I zrobić obłędnie kremowy sos do makaronu.

I bezmleczne nadzienie do cannoli siciliani.


Dziś zapraszam cię na genialne linguine al limone z sosem cytrynowym! 



Wpis powstał dzięki współpracy z marką Maveat, która do swojego sklepu sprowadza z Włoch produkty najwyższej jakości, zarówno w wegańskiej, jak i oryginalnej wersji.



Włosi wiedzą jak rozkochać człowieka przez jedzenie.

Linguine al limone w dużej mierze jest południowo-włoskim przepisem. To danie pochodzi z Kampanii, a konkretnie z półwyspu Sorrento i Wybrzeża Amalfi. Cytryny z tego regionu przez wielu uważane są za najlepsze w całej Italii (tutaj możesz poczytać więcej o cytrynach z Wybrzeża Amalfi i ich właściwościach) 

Już sam widok żółciutkich linguine limone przywołuje na myśl skąpane w słońcu drzewa cytrynowe. To potrawa, która nie tylko myślami, ale i kubkami smakowymi przeniesie cię na Wybrzeże Amalfi.

Obłędnie kremowe linguine al limone

Poniższa wersja zakłada opcję dla wegan – przepis przetestowałam i z wegańską i z oryginalną ricottą. Jeśli wybierasz opcję dla wegan, oczywiście nie dodawaj też szynki (prosciutto crudo) na koniec. Ten przepis możesz dowolnie i w prosty sposób dostosować pod swoją dietę i upodobania.

Składniki dla 2-3 osób

  • makaron linguine al limone (250 g)
  • oliwa z oliwek (ja użyłam cytrynowej)
  • opakowanie ricotty lub jej wegańska wersja (Vegotta) 200 g
  • starty parmezan lub jego wegańska alternatywa (Vegiano) 
  • skórka starta z 1 cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz cytrynowy (wedle uznania)

Ja użyłam także:

  • kilka plastrów prosciutto crudo (opcjonalnie)
  • gocce di peperoni gialli (do dekoracji)

Linguine al limone - przygotowanie

1. Zetrzyj skórkę z cytryny, uważając, aby nie zetrzeć białej części.

2. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody  (niezawodne wskazówki znajdziesz we wpisie: Jak ugotować makaron al dente). Pamiętaj, żeby w żadnym wypadku nie przelewać makaronu zimną wodą (taki nie przelany idealnie połączy się z sosem).


3. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Dodaj skórkę z cytryny i potrzymaj na małym ogniu przez kilka chwil, aż zacznie pachnieć cytryną. Aromat, który roznosi się po całym domu już w pierwszych sekundach po wrzuceniu skórki na rozgrzaną oliwę – jest obłędny!

4. Następnie dodaj ricottę (lub vegottę), wymieszaj delikatnie, aż do momentu, gdy powstanie kremowa całość.

5. Dodaj szczyptę soli i pieprzu cytrynowego, wedle uznania.

5. Czas na makaron! Gdy jest już ugotowany, odlej chochlę wody z gotowania makaronu, a następnie odsącz makaron i przełóż go na patelnię z sosem.

6. Dobrze wymieszaj, pozwalając makaronowi wchłonąć smak sosu. Dodaj trochę wody od gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.

Podawaj natychmiast, posyp posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, jeśli lubisz.

…zamiast zielonej pietruszki, możesz użyć świeżej bazylii :)

Opcja z prosciutto crudo

Jeśli jesz mięso, na sam koniec dodaj nieco pokrojonej i odrobinę podsmażonej szynki prosciutto crudo.

Tę szynkę tradycyjnie spożywa się głównie w surowej postaci. Jednak uwielbiam jej smak po delikatnym podsmażeniu i w takiej postaci dodaję ją do cytrynowej wersji linguine.

Uwielbiam prosciutto crudo także z tego względu, że przy jej wytwarzaniu zabronione jest dodawanie jakichkolwiek związków chemicznych, wzmacniaczy smaku, konserwantów czy barwników. Im krótszy skład, tym lepiej (w przypadku prosciutto crudo: mięso, sól i… to wszystko).

Nie jest to oryginalny składnik tego przepisu, a moja modyfikacja.
Czy jej spróbujesz, to zależy od twojego gustu :)

Zwykle nie stosuję również oliw smakowych (w oryginalnych wersjach można wyczuć i smak, i jakość). Wyjątek robię tylko dla oliwy z truflami, którą uwielbiam. A do dzisiejszego przepisu wybrałam oliwę o smaku cytrynowym, za cudny aromat, i za to, że jeszcze bardziej podkręca “cytrynowatość” tego dania :)

Szkoda życia na kiepską kuchnię

Nawet wtedy, gdy trzeba trzymać restrykcyjną dietę, da się przyrządzić obłędnie smaczne dania rodem z Italii.

Najważniejsze to nie tracić optymizmu! I wiedzieć, jakimi produktami zastąpić składniki, których nie możesz jeść w oryginalnej formie.

Kiepska kuchnia, to kiepski humor, który wpływa na kiepskie zdrowie.
A tego za żadne skarby nie życzyłby tobie żaden Włoch :)

To niesamowite, móc na nowo odkrywać smaki, z których niegdyś musiało się zrezygnować, bo ich składniki nam nie służyły.

Gdy myślę sobie, że skoro spokojnie mogę już jeść potrawy z ricottą, to kto wie, może i na sos beszamelowy znajdę sposób!

Bo wciąż jeszcze marzą mi się, i lasagne, i apulijskie rustici :)

I tyyyle potraw, które mam wpisane w swoje włoskie DNA!

Czego i tobie życzę!

Byś nigdy nie musiał/a sobie odmawiać włoskich smaków. Nie wbrew swojemu zdrowiu. Ale wybierając to, co będzie ci rozkoszą dla podniebienia i wsparciem dla ciała.

Bo szkoda życia na kiepską kuchnię!



Wszystkie składniki, których użyłam w przepisie, pochodzą ze sklepu Maveat, w którym oprócz tradycyjnych włoskich produktów, znajdziesz również wegańskie zamienniki, wysokiej jakości i włoskiego pochodzenia. Teraz na wszystkie produkty w sklepie jest -20% zniżki, aż do Wielkanocy.



 

Tags: przepis na spaghettiwłoskie jedzenieWybrzeże Amalfi
Ania Myszkowska

Ania Myszkowska

Zakochaj się we Włoszech razem ze mną! Nazywam się Ania i zapraszam Cię do odkrycia autentycznej i prawdziwej kultury Italii, o której nie wspominają żadne przewodniki. Pomogę Ci przyjemnie nauczyć się języka i przygotować się do włoskich podróży. Zarówno w przewodnikach na blogu, jak i w pełnych włoskiego ducha autorskich kursach językowych, w których zaangażuję Twoje zmysły i emocje, a także nauczę Cię praktykowania włoskiego stylu życia w Polsce.

To też Cię zainteresuje

co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,
Informacje praktyczne

Co warto kupić we Włoszech?

11 stycznia 2023
Najpiękniejszy z włoskich kolorów
włoskie Dolce Vita

Najpiękniejszy z włoskich kolorów

24 czerwca 2022
kiedy jechać do Włoch, koronawirus we Włoszech, aktualna sytuacja we Włoszech, gdzie jechać do Włoch, frecce tricolori,
Informacje praktyczne

Na jakich zasadach można teraz jechać do Włoch? Zawsze aktualne informacje.

28 kwietnia 2022
Neapol, przewodnik po Neapolu, Wezuwiusz, widok na Wezuwiusz, co zobaczyć w Neapolu, co zwiedzić w Neapolu, co zjeść w Neapolu, Neapol Artecard, metro w Neapolu, transport publiczny w Neapolu
Żywiołowa Kampania

Co i gdzie zjeść w Neapolu? Praktyczny przewodnik cz. II

18 lutego 2022
kradzieże w Rzymie, jak nie dać się okraść, czy Włochy są bezpieczne, czy w Rzymie jest bezpiecznie, kradzieże w Rzymie, kradzieże w Neapolu
Informacje praktyczne

Kradzieże we Włoszech – jak ich uniknąć? Porady przed i w trakcie podróży.

18 sierpnia 2021
Następny artykuł
kiedy jechać do Włoch, koronawirus we Włoszech, aktualna sytuacja we Włoszech, gdzie jechać do Włoch, frecce tricolori,

Na jakich zasadach można teraz jechać do Włoch? Zawsze aktualne informacje.

co warto przywieźć z Sycylii, co warto kupic na Sycylii, co warto kupić we Włoszech, must have z Sycylii, pamiatki z Sycylii, przewodnik po Sycylii, sycylijskie przysmaki, z czego slynie Sycylia, zwiedzanie Sycylii

Co najmniej 10 pamiątek, które warto kupić na Sycylii

Najpiękniejszy z włoskich kolorów

Najpiękniejszy z włoskich kolorów

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Popular Posts

  • 35 książek, które miały największy wpływ na moje życie.książki które zmieniły moje życie, książki które warto przeczytać, inspirujące książki, psychologiczne książki, włoskie książki, książki o Włoszech
  • Co warto zobaczyć w Apulii? 15 najpiękniejszych miejsc wokół Bari.Co warto zobaczyć w Apulii? 15 najpiękniejszych miejsc wokół Bari.
  • Co najmniej 10 pamiątek, które warto kupić na Sycyliico warto przywieźć z Sycylii, co warto kupic na Sycylii, co warto kupić we Włoszech, must have z Sycylii, pamiatki z Sycylii, przewodnik po Sycylii, sycylijskie przysmaki, z czego slynie Sycylia, zwiedzanie Sycylii
  • Najpiękniejsze punkty widokowe Sycylii: Mesyna i Katania.punkty widokowe Katanii, Mesyna punkty widokowe, panorama Katanii, punkty widokowe Sycylii, molo w Katanii, Parco Gioeni, San Giuliano Katania, Porta Uzeda, wzgórze Capperina, Cieśnina Mesyńska, panorama Etny, punkty widokowe we Wloszech
  • 13 rzeczy, których nigdy nie robią rzymianie. I tobie też nie radzę.Rzym, czego nie robić w rzymie, czego unikać w Rzymie, Villa Borghese, czego unikać w Rzymie, co robić w Rzymie, nietypowe miejsca w Rzymie, zwiedzanie Rzymu

NAJNOWSZE WPISY

Wirus Włoskiego Bakcyla, Primo Cappuccino

Wirus Włoskiego Bakcyla. 7 głównych objawów!

19 kwietnia 2023
co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,

Co warto kupić we Włoszech?

11 stycznia 2023
Wybrzeże Amalfi: jak tu dotrzeć, gdzie nocować i co warto zobaczyć?

Prezenty dla italofila, kawosza i miłośnika włoskiej kuchni.

29 listopada 2022

DOŁĄCZ DO MOJEJ GRUPY

ZACZNIJ PRZYGODĘ Z WŁOSKIM! Zapisy od 21.08.

Włoskie Horyzonty, kurs włoskiego dla początkujących, włoski dla początkujących

dołącz na ig

    Agerola, przewodnik po Kampanii, przewodnik po Wybrzeżu Amalfi, zwiedzanie Wybrzeża Amalfi

    Wybrzeże Amalfi

    Sycylia

    Toskania

    Koloseum, zwiedzanie Koloseum, gdzie kupić bilety do Koloseum, bilety do Koloseum, Rzym, zwiedzanie Rzymu

    Rzym i Lacjum

    Castel Gandolfo

    Wenecja

    Apulia

    Bari i Apulia

    kiedy jechać do Włoch, Otranto, Salento, Apulia, koronawirus we Włoszech

    Życie po włosku

    Umbria

    • O mnie
    • Sklep
    • Polityka prywatności
    • Współpraca
    • Kontakt

    © 2022 PrimoCappuccino

    No Result
    View All Result
    • GŁÓWNA
    • KURSY WŁOSKIEGO
      • TOSKAŃSKIE SZLAKI – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów)
      • WŁOSKIE PERSPEKTYWY – KURS PODSTAWOWY (połówkowe A1)
      • WŁOSKIE HORYZONTY – 15 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW
    • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
      • Włoski Asystent Językowy “W Podróży” – dla początkujących
      • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
      • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
      • Włoski Asystent Językowy III
      • Plakat “30 pomysłów, jak żyć po włosku”
      • Włosko-polski planer podróży
    • WŁOSKIE PODRÓŻE
      • APULIA
      • KALABRIA
      • KAMPANIA
      • LIGURIA
      • PIEMONT
      • RZYM i LACJUM
      • SYCYLIA
      • TOSKANIA
      • UMBRIA
      • WENECJA
      • INFORMACJE praktyczne
      • POLSKA
      • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
      • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
    • WŁOSKIE ŻYCIE
      • WŁOSKIE DOLCE VITA
      • WŁOSKIE JEDZENIE
      • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
      • WŁOSKA MUZYKA
      • FILMY O WŁOSZECH
      • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
      • WŁOSKIE SPOTKANIA
      • WŁOSKA KAWA
      • FELIETONY

    © 2022 Primmocappuccino

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In