Z tej części dowiesz się, co zjeść w Neapolu, jak poruszać się po mieście i co warto zwiedzić w okolicy. Znajdziesz tu kilkadziesiąt porad, zebranych w zgrabną i łatwą do praktycznego wykorzystania całość.
Z przyjemnością oddaję w Twoje ręce drugą część przewodnika po Neapolu. Z tego artykułu dowiesz się, m. in.:
- jak poruszać się po Neapolu
- gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu
- co zjeść w Neapolu, gdy na pizzę nie masz ochoty
- konkretne nazwy dań i nazwy polecanych knajp
Pierwsza część przyda Ci się, jeśli jeszcze się wahasz, czy i po co jechać do Neapolu. A także wtedy, gdy marzy Ci się Neapol i chcesz zaplanować loty, noclegi itp. Druga część przyda Ci się tuż przed samą podróżą. Dzięki niej będziesz lepiej zorientujesz się w działaniu komunikacji miejskiej, z łatwością rozplanujesz zwiedzanie wybranych atrakcji oraz dowiesz się gdzie warto iść i co zjeść w Neapolu.
Wierzę, że jeśli czytasz dalej, decyzję już podjąłeś. Wiesz już, kiedy i jak dotrzesz do Neapolu i gdzie będziesz nocować. Jeśli te decyzje jeszcze przed Tobą, raz jeszcze odsyłam Cię do pierwszej części artykułu – Neapol, wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać. Tam ze spokojem przeanalizujesz wszystkie opcje i bez problemu zrobisz pierwszy krok.
Oto, co znajdziesz we wpisie:
- 1 A zatem, jesteś w Neapolu. I co dalej?
- 2 Co zjeść w Neapolu?
- 3 Co zjeść w Neapolu – najlepsze pizzerie
- 4 Co zjeść w Neapolu? Neapolitański street food, czyli jedzenie uliczne
- 5 Co zjeść w Neapolu – typowe dania kuchni neapolitańskiej
- 6 Co zjeść w Neapolu? Słodycze!
- 7 Gdzie robić zakupy w Neapolu?
- 8 Najlepsze targowiska rybne i warzywne w Neapolu
- 9 Najlepsza mozzarella w Neapolu
- 10 Podsumowanie
A zatem, jesteś w Neapolu. I co dalej?
Ta część jest idealna na drugi etap, gdy potrzebujesz już dowiedzieć się, co i gdzie zjeść, gdzie robić zakupy… itp. Czyli wszystko, czego potrzeba na sam początek podróży, gdy do Twojego wyjazdu zostało niewiele czasu.
Co zjeść w Neapolu?
Dobre miejsca we Włoszech nie muszą się promować. Nie jest jednak tak, że na każdej ulicy dobrze karmią. Dobrze pytać miejscowych, gdzie warto zjeść w okolicy. I oni Ci powiedzą! Może się zdarzyć, że znajdziesz się daleko od miejsc, które polecam poniżej. Nie ma wówczas najmniejszego sensu głodzić się i szukać danego lokalu na drugim końcu miasta, tylko rozejrzeć się po okolicy. Jeśli znajdziesz się w takiej sytuacji, popatrz, gdzie robi się głośno i tłoczno w porze w godzinach 12:00-14:00 lub wieczorami ok. 19:00-20:00. Tam dobrze karmią :)
Mówi się, że w Neapolu na każdym kroku można kupić pyszne jedzenie i wypić świetną, esencjonalną kawę. Ale jak to z turystycznymi miastami bywa, są też miejsca, gdzie można się rozczarować. To nie koniec świata, bo także negatywne emocje czegoś nas w podróży uczą.
Jeśli chcesz mieć pewność, że trafisz na dobre jedzenie, w następnym podpunkcie przygotowałam dla Ciebie listę knajp z kuchnią neapolitańską, która Cię nie rozczaruje.
Włoskim zwyczajem, przed kolacją, warto wybrać się na aperitivo, czyli drink (najczęściej aperol) połączony z czymś małym do zjedzenia, serwowany między 18:00 a 20:00. Taki aperol nie tylko wzmaga apetyt, ale też skutecznie wprowadza w stan beztroski i odprężenia po intensywnym dniu.
Jeśli zaś chodzi o pizzę, musisz wiedzieć, że:
- w Neapolu, królestwie pizzy, zjesz pizzę neapolitańską. Jest jeszcze pizza rzymska, czyli cienka, chrupiąca, z większą ilością dodatków. Czy takie odmiany, jak frittata, focaccia itd.
W pizzeriach Neapolu spotkasz się przeważnie z dwoma rodzajami pizzy (np. margherita czy marinara – bez sera). Nawet w najbardziej obleganych pizzeriach nie zapłacisz za krążek więcej niż 2-7 €. To prosta potrawa, która ma zachwycać ciastem, sosem i oryginalną mozzarellą z mleka bawolego (mozzarella di bufala), specjalności Kampanii.
Co zjeść w Neapolu – najlepsze pizzerie
Na pizzę w Neapolu warto wybrać się do:
- Pizzeria Al 22 (via Pignasecca 22) – pizza na miejscu 4-8 €
- Pizzeria di Matteo (via dei Tribunali 94) – pizza 3,5-7 €, butelka wina 5 €. W środku super klimat i wydziarani pizzaioli, którzy mają niezłą frajdę z kręcenia pizzy i pozowania do zdjęć. Przy czym pizza wychodzi im arcy-genialna.
- słynnego Gino Sorbillo lub Pizzeria da Michele (to tu kręcono sceny do filmu Jedz, módl się i kochaj). Jeśli masz cierpliwość stać w kolejce przynajmniej 20 minut (tyle stoi się tuż po otwarciu), a bywa że stoi tu i dwie godziny. Dopiero po fakcie dowiedziałam się, że można ominąć kolejkę, zamawiając pizzę na wynos. Smakuje tak samo, a czas zaoszczędzony. A jeśli chcesz koniecznie dostać się do środka jakiejkolwiek dobrej pizzerii,bądź przed wejściem przynajmniej na kwadrans przed otwarciem. Tylko wtedy możesz liczyć na zajęcie stolika.
- Pizzeria Brandi (Salita S. Anna di Palazzo 1/2) – podobno to właśnie tu wieki temu wymyślono tradycyjną pizzę margheritę.
- Antica Pizzeria Port d’Alba – pizzeria szczyci się mianem pierwszej na świecie. Można tu zjeść pizzę z pieca, który liczy sobie, bagatela, 200 lat.
- Pizzeria da Concettina ai Tre Santi (Via Arena della Sanità 7) – warto tu zajść w porze obiadowej, kiedy jest niewiele ludzi, bo wieczorami i w weekendy czas oczekiwania poważnie się wydłuża.
Tych miejsc jest więcej, nie sposób samodzielnie sprawdzić wszystkich. Jeśli więc trafisz na miejsce, które Cię zachwyci, a nie ma go na powyższej liście, koniecznie daj mi znać w komentarzu. Z przyjemnością uzupełnię swój artykuł o Twoje polecenie.
Co zjeść w Neapolu? Neapolitański street food, czyli jedzenie uliczne
Neapol słynie z ulicznego jedzenia (cibo di strada, streed food). W ciągu dnia spokojnie wyżywisz się takimi przysmakami kuchni neapolitańskiej, jak:
- Crocchè di patate – panierowane krokiety ziemniaczane z serem i jajkami w środku
- O’cuoppo, czyli rożek z papieru napełniony smażonymi lub dodatkowo panierowanymi owocami morza, algami w cieście
- Frittatina di pasta – smażone placki przygotowane ze spaghetti z dodatkiem boczku, sosu beszamelowego i sera (to świetny pretekst do zwiedzania Neapolu wzdłuż i wszerz w celu “rozchodzenia” pochłoniętych setek kalorii)
- Frittatina di patate – smażone, chrupiące kulki lub placki, z miękkim środkiem z pureè ziemniaczanego, nadziewanego szynką/serem.
- Arancini (panierowane ryżowe kule, walce lub stożki z nadzieniem z mięsa, warzyw lub mozzarelli)
- Pizza a portafoglio (lub pizza a libretto) – taką pizzę dostaniesz w papierze, złożoną na czery części, idealną jako uliczna przekąska
- Pizza fritta (znana nie tylko w Neapolu) – pizza smażona na głębokim tłuszczu. Ciężkostrawna, to fakt. Dla mnie jedyna wersja, za którą warto cierpieć niestrawność, to ta z kwiatami cukinii (con i fiori di zucca)
- Fritta mista – czyli smażone owoce morza, krewetki, kalmary, małe mątwy, ośmiorniczki czy rybki. Najlepsze dostaniesz na targu rybnym Pescheria Azurra
- Frutti di mare – np. w formie insalata di polipo e calamari. W wielu miejscach Neapolu dostaniesz świeże owoce morza z porannego połowu, nie tylko panierowane, ale także w formie sałatki.
Co zjeść w Neapolu – typowe dania kuchni neapolitańskiej
Jeśli chodzi o tradycyjne jedzenie w Neapolu, najlepsze smaki znajdziesz w najmniej eleganckich miejscach, gdzie karmią prosto i każą płacić mało. Poniżej polecę Ci kilka miejsc, ale jeśli nie znajdziesz ich na swojej drodze, nie wpadaj w panikę. Spokojnie zapytaj napotkanych mieszkańców, gdzie według nich najlepiej karmią. Zaznacz, że chodzi Ci o miejsca, gdzie jedzą neapolitańczycy, nie turyści. I bądź pewien, że trafisz do miejsca, które choć wyglądem nie zachęca, to rozkochuje autentycznością.
Z jakimi specjałami kuchni neapolitańskiej się tu spotkasz?
- Le polpette – wyglądem przypominają polskie mielone, ale w Neapolu dostaniesz je w wersji z orzeszkami piniowymi, rodzynkami i zieloną pietruszką
- Spaghetti z omułkami (le vongole) lub małżami (le cozze)
- Pasta e patate – czyli makaron z ziemniakami i serem, niezwykle sycące połączenie
- Pasta e fagioli – to danie spotkasz w różnych wersjach, najczęściej zapiekane w cieście
- Ragù napoletano – sos pomidorowy z mięsem wieprzowo-wołowym
- Ragù alla genovese – wersja sosu pomidorowego, ale z mięsem wołowym i cebulą
- Polpo alla Luciana – czyli ośmiornica gotowana w pomidorach.
Oprócz tego doskonałe makarony (Kampania słynie z produkcji najlepszych makaronów w Italii, a więc i na świecie), a wszystkie dania okraszone szczególną odmianą pomidorów san marzano, które uprawia się tu od wieków. Wiele dań polewa się sosem pomidorowym (zwanym pummarola).
Świetne lokalne jedzenie znajdziesz w:
* I sapori della Peschiera Azurra (Via Portamedina 5) – targ rybny wraz ze sklepem, w którym możesz wybrać sobie rybę/owoce morza i poprosić o przyrządzenie na miejscu. Do tego zamawiasz wino w plastikowym kubeczku i obiad gotowy.
* Trattoria da Nennella (Vico Lungo Teatro Nuovo 103-105) – otwarta w godzinach 12:00-15:00 i wieczorami 19:00-23:00. W ciągu dnia stołują się tu neapolitańczycy, wieczorami bywa tu więcej turystów. Gości przyciąga tu nie tylko świetne jedzenie, ale także głośny właściciel, który lubi zwracać na siebie uwagę i często robi przed gośćmi małe przedstawienie :)
Co zjeść w Neapolu? Słodycze!
Słodycze królują w Neapolu na tyle mocno, że musiałam poświęcić im osobny rozdział. To istny raj nie tylko dla wielbicieli pączków, chruścików, faworków, ale także nutelli, lodów czy rajskich sfogiatelle i cannoli.
Najlepsze słodycze w Neapolu:
* Zeppole di San Giuseppe – ptysie nadziewane kremem i ozdobione wiśniami. Tradycyjny deser, który smaży się na ulicach w Dniu Ojca, który we Włoszech przypada 19 marca. Co ciekawe, pod nazwą zeppole dostaniesz je także w wersji na słono, jako dodatek do obiadu.
* Babbà – tradycyjna neapolitańska słodkość z polskimi korzeniami. To pączki w kształcie grzybka, nasączone rumem lub innym alkoholem (np. w Sorrento likierem limoncello). W cukierniach spotkać można też w wersji pokrojonej na plasterki i przełożoną kremem.
* Fiocchi di neve – czyli “płatki śniegu”. To małe bułeczki z nadzieniem z ricotty i bitej śmietany. Najlepsze zjesz w Pasticceria Poppella w dzielnicy Sanità (otwarta w godz. 6:00-22:00), gdzie produkuje się dziesięć tysięcy bułeczek tygodniowo.
* Struffoli – malutkie kuleczki z drożdżowego ciasta (“mini-pączusie”) polane syropem i udekorowane kolorową posypką.
* Ciambella – czyli nic innego, jak słynne donuty, tylko w wersji neapolitańskiej.
* Sfogliatella – absolutne szaleństwo dla kubków smakowych. Jeśli zastanawiasz się, co zjeść w Neapolu na śniadanie, to świeże i cieplutkie sfogliatelle, prosto z pieca i nadziewane ricottą, będą idealne. I właśnie o poranku polecam udać się do najlepszych cukierni (pasticceria), jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia na czekaniu w kolejce. A te potrafią się ciągnąć! Zwłaszcza popołudniami i wieczorami, gdy poza turystami także neapolitańczycy wychodzą na miasto.
W poszukiwaniu sfogliatelli na ciepło rozglądaj się za szyldami z napisem Sfogliate calde, albo od razu udaj się do najlepszej pasticerii w Neapolu – Sfogliatelle Calde Attanasio Unica w okolicy dworca głównego.
* Pastiera napoletana – tarta z nadzieniem z mleka, ricotty i kandyzowanych owoców, którą poznasz po charakterystycznej kratce na górze. To najpopularniejsze ciasto Neapolu. Pojawia się głównie w okresie Wielkanocy, ale spotkasz je w cukierniach przez cały rok.
* Torrone – bloki czekoladowe z orzechami laskowymi, które tradycyjnie przygotowuje się tu przed świętem zmarłych (torrone dei morti), pojawiają się w cukierniach pod koniec października.
* Sospiri – kruche ciasteczka obłożone ricottą i oblane lukrem migdałowym. Ciasto kształtem przypomina specjalność Katanii, tzw. “cycki św. Agaty” (I minnie di Sant’Agata)
Słodycze Neapolu to temat rzeka, mogłabym jeszcze długo wymieniać. O ich bogactwie przekonasz się w pierwszej lepszej pasticerii. Ale wiesz, że wszystkie te słodkości to nic w porównaniu ze słynnymi (i najbardziej genialnymi słodyczami) cannoli. Jak posmakujesz tych pyszności, reszta przestanie się liczyć. I żeby nie było, że nie ostrzegałam!
Poza wymienionymi słodkościami w Neapolu króluje… Nutella! Oprócz wszędobylskich rogalików zwanych brioche con nutella, znajdziesz tu takie cuda jak frytki z nutellą, a nawet pizzę z czekoladowym kremem.
Ogromny wybór słodkości (także sfogliatelle) znajdziesz w Gran Bar Riviera (Riviera di Chiaia 181, w godz. 6:00-22:00)
Jeśli po tym wszystkim, starczy Ci jeszcze miejsca na lody, po świetne receptury i niebanalne smaki polecam zajrzeć do:
- Taralleria Napoletana (Via San Biagio Dei Librai 3), czynna od 9:00 do końca dnia
- Mennella il Gelato (Via Toledo), czynna od 10:00 aż do nocy
- Gelateria al Polo Nord (Via Pietro Colletta 41/43), czynna od 10:00 aż do nocy
Mam nadzieję, że z powyższą listą poczujesz się mniej zagubiony w gąszczu neapolitańskich słodyczy, a powyższe smaki rozpoznasz w mgnieniu oka :) A jeśli poznasz coś, czego nie ma na mojej liście, podziel się swoim odkryciem. Dzięki Twoim poleceniom kolejne osoby będą mogły jeszcze lepiej przygotować się do podróży.
Gdzie robić zakupy w Neapolu?
Na większe zakupy warto wybrać:
- na większe zakupy po przyjeździe do Neapolu masz np. Conad tuż przy Piazza Garibaldi lub większy market Coop, nieco dalej, przy Via Arenaccia (w budynku razem z Decathlon). Pod tym linkiem możesz zobaczyć wszystkie supermarkety w okolicy dworca.
- targowiska, o których wspomnę za chwilę, a na których zakupisz świeże owoce, warzywa, sery i ciepłe przekąski. Zaopatrzysz się tam także w ubrania czy różnego rodzaju sprzęty i akcesoria.
- sklepy i galerie przy Via Toledo czy Via Tribunali – tu znajdziesz przede wszystkim markowe ubrania, torebki itp.
- W okolicy Neapolu jedną z najsłynniejszych galerii handlowych jest: Vulcano Buono w miejscowości Nola (140 sklepów), od wtorku do niedzieli 10:00-22:00, w poniedziałki od 12:00.
- Auchan Giugliano w miejscowości Giuliano in Campania (pon-ndzt od 9:00 do 21:00)
- La Reggia Outlet w pobliżu Caserty (pon-ndz w godzinach 10:00-21:00)
- Centro Commerciale Campania w Marcianise (pon-ndz w godzinach 9:00-22:00)
Najlepsze targowiska rybne i warzywne w Neapolu
Jeśli zastanawiasz się, co zjeść w Neapolu, najlepiej wybierz się na jedno z tych targowisk i poszukaj świeżych sezonowych produktów – one Cię nigdy nie zawiodą. Podstawą włoskiej kuchni są proste składniki wysokiej jakości, z taką bazą (i odrobiną wiedzy) uda Ci się każda potrawa :)
* I sapori della Pescheria Azurra – kupisz tu świeże ryby, owoce morza, ośmiornice i co tylko zapragniesz.
* Mercato Pignasecca na Via Pignasecca 14 (9:00-19:00, od poniedziałku do soboty) – targ nie tylko z owocami morza, dostaniesz tutaj także świeże owoce, warzywa i przeróżne potrawy. To świetne miejsce, jeśli chcesz zrobić różne produkty spożywcze w jednym miejscu, bez konieczności zwiedzania w tym celu całego miasta. A jeśli w trakcie zakupów poczujesz głód, bez problemu kupisz tu neapolitańskie uliczne jedzenie. Miłośnikom flaków polecam knajpę o nazwie Le Zendraglie (czynna cały tydzień oprócz niedziel).
* Targ Porta Nolana na Piazza Mercato (8:00-14:00 od poniedziałku do niedzieli) – jeden z najbardziej popularnych i najbardziej zatłoczonych targów w Neapolu. Znajdziesz tu ryby i owoce morza wszelkiego rodzaju, od leszcza po homara, wszystko świeże z porannych połowów. Największy spektakl rybnych zakupów można tu zaobserwować w noc z 23/24 grudnia, gdy tradycją mieszkańców Neapolu jest zaopatrywanie się w ryby, które przygotowują później na świąteczną kolację (święta i tradycje Bożego Narodzenia we Włoszech opisałam tutaj)
* Mercato di Fuorigrotta na Via Canzanella Vecchia (7:30-13:30, od poniedziałku do soboty) – targ uliczny podzielony na część zadaszoną, w której kupisz świeże ryby i produkty spożywcze, a także na część na zewnątrz, w której kupisz odzież, obuwie, ceramikę czy drobne sprzęty, w samej tylko części zewnętrznej znajduje się ok. 100 stoisk.
* Mercato di Antignano na Piazza Antignano (7:30-13:30, od poniedziałku do piątku) – targ jest podzielony na dwie części, w pierwszej znajdziesz produkty spożywcze, a w drugiej odzież, buty i przeróżne akcesoria. Na gotowe rybne przysmaki można wybrac się do knajpy Fish Experience na Via Antignano 10/12 (czynne wieczorami od 20:00, w niedzielę w godzinach 13:00-16:00, w poniedziałki zamknięte)
* Mercato Ittico di Pozzuoli na Via Nicola Fasanonie 17 (7:00-17:00, od poniedziałku do soboty) – tutaj znajdziesz nie tylko ryby z lokalnych połowów, ale także te pochodzące z mórz Sycylii czy Kalabrii. Targ jest znany przede wszystkim ze skorupiaków, doskonałej jakości krabów i krewetek.
Najlepsza mozzarella w Neapolu
Mozzarellę di bufala najlepiej szukać w małych sklepikach z nabiałem. Najlepszą mozzarellę (i inne typowo regionalne przysmaki) znajdziesz w:
* I sogni di Latte (Via Michele Kerbaker 13) na wzgórzu Vomero – sklepik otwarty w godzinach 9:00 – 20:00, w niedzielę zamknięty.
* Salumeria Buonocore (Corso Vittorio Emanuele 258) także na Vomero – działa w godzinach: 6:30-15:00 i 16:30-21:00 poza niedzielą.
* Caseificio La Bufarella (Via Nuova San Rocco 77) na Capodimonte – sklep działa w godzinach 8:30-13:30 i 16:30-20:00, w niedzielę czynne tylko do 13:00.
* Caseificio Marigliano (Via Sigismondo Castromediano 10) przy dworcu głównym – działa w godzinach: 7:30-20:00, w niedzielę do 15:00
* Sagra (Via Ruoppolo 29) na Vomero – otwarty w godzinach: 9:00-13:30 i 16:00-20:00, nieczynne w poniedziałki.
Jeśli w poszukiwaniu mozzarelli di bufala możesz wybrać się w okolice Neapolu, polecam udać się do Caseificio Vicedomini. Jeśli będziesz przed 13:00, zdążysz przyjrzeć się produkcji sera, po tej godzinie zrobisz jedynie zakupy.
Podsumowanie
Najtrudniejsza w podróżowaniu jest decyzja, by ruszyć. We wszystkim, co czeka Cię dalej, pomoże Ci powyższy przewodnik. Czy to oznacza, że mając podróż zaplanowaną w szczególe, pozbawisz się tego co w podróży najcenniejsze – przygód?
Wręcz przeciwnie. Dopiero z takim planem będziesz mógł pozwolić sobie na beztroskę i spontaniczne przeżywanie tego, co przyniosą Ci kolejne dni podróży.
Spora część tego wpisu odpowie Ci na pytanie, co zjeść w Neapolu i dodatkowo, gdzie tego szukać, tak by się nie rozczarować. W polecanych przeze mnie miejscach możesz się natknąć na kolejki. To normalne, stoją w nich nie tylko przyjezdni, ale i neapolitańczycy. Nie uciekaj od nich!
Kolejki w Neapolu to doskonała okazja, by na chwilę zwolnić oraz pretekst do tego, by móc przyglądać się społeczności, zwyczajom, posłuchać lokalnego dialektu, a na koniec dostać za to nagrodę w postaci doskonałego jedzenia.
Poświęciłam tak dużo miejsca neapolitańskiej kuchni także dlatego, byś mógł zaplanować, ile czasu przeznaczyć na Neapol, tak, by móc posmakować choć cząstki tych pyszności.
Podążając w tej podróży za tym, co widzisz, wsłuchaj się też w to, co podpowiada Ci wnętrze. Tylko wtedy to będzie Twoja podróż. Niepowtarzalna od początku do końca. I choć Neapol odwiedziło przed Tobą miliony osób, nikt nie przeżyje jej w taki sam sposób.
Pewnego dnia zechcesz wspomnieć tę podróż jak film, minuta po minucie.
Życzę Ci wtedy, by był wart obejrzenia.
Do zobaczenia na włoskim szlaku
Ania |@primo.cappuccino