• O mnie
  • Sklep
    • Kursy wspólnej nauki włoskiego
    • Włoski Asystent Językowy – do samodzielnej nauki
    • Plakat „Jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • Współpraca
  • Kontakt
Primo Cappuccino
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
Primo Cappuccino
No Result
View All Result

Toskański przepis na zupę cebulową. Idealny na chłodne wieczory.

by Ania Myszkowska
25 stycznia 2020
in Jedzenie jak marzenie, Toskania od zaraz, Włoskie życie w Polsce
toskański przepis na zupę cebulową, przepis na zupę cebulową, włoski przepis na zupę cebulową, zupa cebulowa, włoskie przepisy, jak ugotować zupę cebulową, zuppa di cipolle

Obiecałam Wam, że zdobędę na nią przepis, a mąż mi obiecał, że ją dla mnie przygotuje. I oto jest, toskańska zupa cebulowa według oryginalnych (i jak się okazuje), tajemnych receptur. Wpadajcie na ciepłą miskę!


Gdy widzę w sieci te wszystkie przepisy na zupę cebulową, kilkadziesiąt różnych wersji, a każdy z nich oprócz cebuli łączy błyskawicznie szybkie przygotowanie, nie mogę się nadziwić… 40 minut na przygotowanie łącznie z gotowaniem? No, przykro mi, ale to nie jest prawdziwa zupa cebulowa.
.
Przynajmniej nie według oryginalnych toskańskich receptur.
.
Pamiętam jedną radę, której udzieliła mi szefowa kuchni w Villi Toscana:
.


Tylko pamiętaj, że jak zaczniemy to w tzw. międzyczasie pranie zrobimy, powiesimy, wyschnie, wyprasujemy i pewno dopiero wtedy zupa będzie gotowa.


.
Sami widzicie, że zupa cebulowa wg starego włoskiego przepisu wcale nie należy do szybkich dań. Nie jest to też danie fit, idealne na letnie upały, bo tu nie chodzi o to, by się odchudzić. To danie, które ma rozgrzać ciało od środka, dać mu energię do działania, przegnać wirusy i przywrócić chęć do życia!
.
Ja tę zupę jadłam w lipcu. Był to akurat dość mokry czas. Codziennie padało, a my siedzieliśmy w górach, okuci w kurtki i wysokie buty. Po powrocie ze szlaku nie miałam najmniejszej ochoty na lekką sałatkę z pomidorami i mozzarellą. Marzyło mi się konkretne danie, które doda sił, a przy tym spowoduje, że moje kubki smakowe zwariują ze szczęścia. Nadszedł taki dzień, że oto w menu zjawiła się ona. Zupa cebulowa.
.
.
Mieliście kiedyś tak, że potrawa, której kosztowaliście spędzała Wam sen z powiek i siedziała w głowie jeszcze długo po posiłku? Tak się stało ze mną. Nie mogłam przestać myśleć o tej zupie! I wiecie co? Postanowiłam, że choćby nie wiem co, zdobędę na nią przepis.
.

Dlaczego dziś piszę o tej zupie?

.
Spososób na cebulową jest tyle, ile regionów (mamy zupę i francuską, i szwajcarską), wiele z nich z powodzeniem znajdziecie w sieci. Jednak mocne zimowe przepisy z Toskanii zna niewielu Włochów, a co dopiero Polaków! To prawdziwa kuchnia spoza szlaku. Chcąc dobrze poznać Italię, warto zacząć od jej kulinarnych korzeni. I posmakować ich osobiście. Zwłaszcza zimą!
.
Wracając do toskańskiej wersji zupy, mój mąż tak się nią zachwycił, że nie przeraziło go nawet to, że gotuje się ją cztery godziny. Jakby tego było mało, potrzeba do niej dobrego białego wina, od którego w głównej mierze zależy smak zupy. To taki tajemny składnik szefa kuchni. A takich nikt nie zdradza, wiadomo.
.
Poniższy przepis jest bardzo prosty i najbardziej zbliżony do zupy, którą się zachwyciłam. Sekret tamtej polega jednak na tym, że zawiera więcej wina i dłużej się ją gotuje. Myślę, że warto w tej kwestii odrobinę zaimprowizować, dodać ulubionego białego wina w ilości, jakiej lubicie i gotować tyle, na ile Wam głód pozwoli. Potraktujcie więc ten przepis jako bazę, którą możecie dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań :)
.

Przepis na zupę cebulową

.
Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 1,5 litra bulionu mięsnego
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • 40 gram mąki (typ 00)
  • 50 gram masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 0,5 szklanki dobrego białego wina
  • świeży domowy chleb

.
Przygotowanie:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebule. Podgrzej bulion. W dużym rondlu roztop masło i połącz je z oliwą, następnie dodaj posiekane cebule. Trzymaj na małym ogniu przez około 10 minut.
  2. Dodaj ocet winny i cukier, podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dodaj wino, pozwól mu trochę odparować (możesz dodać więcej wina i dłużej odparowywać, smak będzie jeszcze lepszy). Następnie dodaj (wcześniej przesianą) mąkę, połącz ją z cebulą i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Dodaj połowę bulionu i dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj resztę bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i tymiankiem (według uznania). Rozlej zupę do głębokich talerzy i podawaj z kromką chleba domowej roboty (najlepiej toskańskim), lekko podpieczonym.

.
Na koniec nie przejmuj się, jeśli nie wyjdzie, jak w oryginale. Włochom żadne danie nie wychodzi dwa razy tak samo, także ja się nie przejmuję, jeśli za każdym razem efekt jest odrobinę inny :) To jest ta szczypta magii w gotowaniu. Ile osób, tyle smaków!
.
Delektowanie się tą zupą daje +10 do włoskości, także polecam ją szczególnie w momentach tęsknoty za włoskimi podróżami. Jest jakość, jest autentyczność, jest wyrazisty smak. Ale i niezwykła historia! Przepis, wedle którego zupę należy gotować minimum 4 godziny, pochodzi z TEGO zeszytu.
.
.

Sekretny zeszyt ze starymi przepisami

.
Jeszcze kilka miesięcy temu nie miałam o nim pojęcia. Dziś wiem, że kryje w sobie same perełki. No i trzymałam go w dłoni! Jest więc szansa, że przeszło na mnie kilka mądrości prosto od włoskich gospodyń. Te kobiety przekazywały je sobie z pokolenia na pokolenie, aż w końcu spisały w specjalnym zeszycie, tworząc pilnie strzeżoną kolekcję starych przepisów. O co dokłanie chodzi?
.


Kolekcja przepisów których jesteśmy posiadaczami została spisana w 1996r. Wiele osób, które spisały przepisy, niestety już nie żyje. Jednak przepisy pozostały i nie zostały utracone w czasie. Przekazywane z pokolenia na pokolenie uległy wielu przeobrażeniom. Większość przepisów w tej oryginalnej kolekcji, spisanych jest w dialekcie toskańskim. W tradycyjnej wersji. Różnią się zatem od tych które znamy z kuchni włoskiej. Chociażby dlatego, że tradycyjna kuchnia toskańska opierała się nie na oliwie, a na lardo – czyli tłuszczu wieprzowym. Ta niewielka książeczka ma ogromną wartość i energię, ale to już inna historia.
.
(To tylko fragment, cały opis zeszytu znajdziecie tutaj)
.


A na koniec dodam tylko, że choć przepis na zupę cebulową powstał w Toskanii, to jest idealny na nasze polskie warunki. Zastanawia Was, co te dwa światy mają wspólnego? Dużo więcej niż się wydaje. Toskania to nie tylko zielone doliny, gaje, winnice i cyprysowe aleje. Przecież to także region wybitnie górzysty.
.
Górska Toskania to świat, o którym słyszało niewielu
. Niech choćby ten króciutki tekst sprawi, że zanurzycie się w cudowny klimat, absolutnie spoza turystycznego szlaku. Szlaku, na którym nie ma cyprysów i uroczych dolin. Nie spotkacie tu ani Niemców, ani Anglików, ani odradzających się przy remoncie willi Amerykanów. Znajdziecie surowość, prostotę i trudne warunki życia. W miejsce melodyjnego języka i harmonii gestów – ciężki dialekt bez cienia muzyki. I to ma swój urok! Na pewno warto poznać te klimaty od strony kuchni. Kuchni toskańskiej sprzed lat. Kuchni, która…
.

…świetnie się nadaje na polskie warunki

.
Skąd ta pewność?

Poznajcie miejscowość Abetone, zimową stolicę Toskanii. Sezon narciarski trwa tutaj aż do 2 maja. Do wykorzystania jest tu aż 60 km tras, 22 wyciagi i bywa, że śniegi sięgające na głębokość 6 m. Ze szczytu Monte Gomito (1892 m n.p.m.) można podziwiać dwa skrajnie odmienne widoki: z jednej strony zaśnieżone Aply, z drugiej błękitne morze. To musi być niesamowite doznanie!

.
(źródło)

Dla porównania: w Zakopanym na Kasprowym Wierchu mamy 20 km, 2 wyciągi (plus kolejka), a sezon narciarski kończy się w tym samym czasie, co w Abetone – dokładnie drugiego maja.
.
Jestem więc pewna, że chcąc zaczerpnąć włoskiej kuchnii, nie musimy czekać ani do lata, ani do wizyty we włoskiej trattorii. Włosi mają swoje zimowe przepisy, które stawiają na nogi lepiej niż poranne espresso, lepiej niż butelka najprzedniejszego wina. Wystarczy zakasać rękawy i ruszyć do własnej kuchni :)
.
Moim sposobem na włoski klimat zimą jest zupa cebulowa.
.
Wystarczy mi jedna chwila, by przenieść się w czasie i przestrzeni. I nie przeszkadza mi nawet to, że na ten cudny smak trzeba czekać aż 4 godziny.
.
W rzeczy samej, przelot do Toskanii i z powrotem trwa dokładnie tyle samo :)

.


Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

* Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie ważna wskazówka.

* Zapisz się na Kawowy List, który poderwie Cię w górę mocniej niż tiramis?.

* Dołącz grupy Prawdziwe Włochy, w której spotykają się praktycy i entuzjaści włoskich klimatów. 


zdj. gł. jcbwalsh via Foter.com/CC BY-NC

Tags: jak ugotować zupę cebulowąprzepis na zupę cebulowątoskańska zupa cebulowazupa cebulowa
Ania Myszkowska

Ania Myszkowska

Zakochaj się we Włoszech razem ze mną! Nazywam się Ania i zapraszam Cię do odkrycia autentycznej i prawdziwej kultury Italii, o której nie wspominają żadne przewodniki. Pomogę Ci przyjemnie nauczyć się języka i przygotować się do włoskich podróży. Zarówno w przewodnikach na blogu, jak i w pełnych włoskiego ducha autorskich kursach językowych, w których zaangażuję Twoje zmysły i emocje, a także nauczę Cię praktykowania włoskiego stylu życia w Polsce.

To też Cię zainteresuje

kradzieże w Rzymie, jak nie dać się okraść, czy Włochy są bezpieczne, czy w Rzymie jest bezpiecznie, kradzieże w Rzymie, kradzieże w Neapolu
Informacje praktyczne

Kradzieże we Włoszech – jak ich uniknąć? Porady przed i w trakcie podróży.

29 marca 2025
Wirus Włoskiego Bakcyla, Primo Cappuccino
Włoskie życie w Polsce

Wirus Włoskiego Bakcyla. 7 głównych objawów!

19 kwietnia 2023
co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,
Informacje praktyczne

Co warto kupić we Włoszech?

11 stycznia 2023
Wybrzeże Amalfi: jak tu dotrzeć, gdzie nocować i co warto zobaczyć?
Włoskie życie w Polsce

Prezenty dla italofila, kawosza i miłośnika włoskiej kuchni.

29 listopada 2022
Najpiękniejszy z włoskich kolorów
włoskie Dolce Vita

Najpiękniejszy z włoskich kolorów

24 czerwca 2022
Następny artykuł
zwiedzanie wenecji, Wenecja, noclegi w Wenecji, przewodnik po Wenecji, jak zwiedzać Wenecję

5 sposobów na Wenecję, które odmienią Twoje życie

Asyż, co zobaczyć w Asyżu, Franciszek i Klara, Asyż zwiedzanie, dokąd do Włoch, bazylika św. Franciszka, Asyż Włochy, pogoda Asyż, asyz, ciekawostki o Włoszech

30 rzeczy, za które pokochasz Asyż.

włoskie wakacje, włoskie wakacje film

30 włoskich pomysłów na spędzenie czasu w domu

⬇️Praktyczny WŁOSKI, który uratuje Cię w podróży

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Popular Posts

  • Co warto zobaczyć w Apulii? 15 najpiękniejszych miejsc wokół Bari.Apulia – przewodnik po okolicach Bari
  • Co najmniej 10 pamiątek, które warto kupić na Sycyliico warto przywieźć z Sycylii, co warto kupic na Sycylii, co warto kupić we Włoszech, must have z Sycylii, pamiatki z Sycylii, przewodnik po Sycylii, sycylijskie przysmaki, z czego slynie Sycylia, zwiedzanie Sycylii
  • Co warto kupić we Włoszech?co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,
  • Kalabria. Krok po kroku do nieskończoności – przewodnik.Kalabria. Krok po kroku do nieskończoności
  • Sycylia Wschodnia – co warto zobaczyć? Najciekawsze atrakcje w…Sycylia co warto zobaczyć, Sycylia

NAJNOWSZE WPISY

kradzieże w Rzymie, jak nie dać się okraść, czy Włochy są bezpieczne, czy w Rzymie jest bezpiecznie, kradzieże w Rzymie, kradzieże w Neapolu

Kradzieże we Włoszech – jak ich uniknąć? Porady przed i w trakcie podróży.

29 marca 2025
noclegi w Wenecji, gdzie spać w Wenecji, gdzie się zatrzymać w Wenecji, Wenecja noclegi, loty do Wenecji

Wenecja w praktyce – opłata za wstęp w 2025 roku, noclegi, ciekawostki i porady.

21 marca 2025

Spis treści artykułów na blogu

14 stycznia 2024

DOŁĄCZ DO MOJEJ GRUPY

dołącz na ig

  • Rzym dziś biegnie! 🏃🏃‍♀️🇮🇹
Jeśli jesteś teraz w Wiecznym Mieście i zastanawiasz się, dlaczego Colosseo, Piazza Venezia czy Circo Massimo są dziś nie do przejścia – oto odpowiedź: Run Rome The Marathon 2025 właśnie wystartował! 🎉

30 tysięcy osób, jedna trasa, jeden cel – przebiec przez historię! 🏅 Wśród nich także mój brat, więc dziś kibicuję podwójnie 💪🔥

A jeśli wczoraj zwiedzales Rzym i miałeś wrażenie, że wszędzie widzisz pomarańczowe plecaki – to właśnie znak rozpoznawczy uczestników. Dziś już nie spacerują… dziś lecą przez Rzym 🧡

Macie jakieś włoskie marzenie, które chcielibyście spełnić choć raz w życiu? ✨ Może kolacja z widokiem na amalfitanskie klify, nocna przejażdżka Vespa po Rzymie, a może winobranie w Toskanii? 🍇🍷 Co jest na Waszej liście? ☺️

#runromethemarathon2025 #wloskieklimaty #włochy #maraton #runromethemarathon #rzym
  • Z okazji dzisiejszego święta, zabieram Was na prawdziwie włoskie (przymknijmy oko, że spóźnione) śniadanie 😊

☕🥐Macie ochotę na espresso i nadziewane kremem pistacjowym cornetto? A może na cappuccino i brioche? Zaraz, czym one się różnią? 

🔶Cornetto🔶 to popularny włoski rogalik, często nadziewane. W składzie mają jajka, masło i drożdże.

🟡Brioche🟡 ma te same składniki, tylko inne proporcje (więcej cukru i masła), też może być nadziewany, a np. na Sycylii można zamówić brioche z granitą lub lodami.

Cornetto i brioche oznaczają co innego, ale najczęściej traktuje się te nazwy zamiennie. Warto też wiedzieć, że "cornetto" częściej używane jest ⬆️na południu, a "brioche" ⬇️na północy.

🥐No i są jeszcze... Croissanty! Niektóry myślą, że to to samo, co cornetto, a to zupełnie coś innego. Croissant pochodzi z Francji🇫🇷, w jego składzie nie ma jajek, za to smak jest wyraźnie maślany. Różni się nie tylko składem, ale i historią.

A jakie dziś święto? Święto Rogalika ✨
Jeśli kochacie włoskie śniadania, a może i nawet uczycie się włoskiego, dajcie znać, co byście dziś wybrali ➡️ Cornetto z pistacjami czy brioche z lodami? A może jak ja, jesteście właśnie w Poznaniu i zewsząd otacza Was polski świętomarcinski rogal z nadzieniem z białego maku? 🤔

włoskie smaki▪️włoska codzienność▪️włoska kultura▪️język włoski w praktyce▪️Włochy▪️nauka włoskiego▪️podróże do Włoch 

#cornetto #dzienrogala
  • Gdybyś miał/a dostać od Befany coś włoskiego na 2025 rok, co by to było? Jakby co, Befana przeczyta to wszystko wyjątkowo uważnie, więc są spore szanse, że Twoje życzenie/marzenie się ziści, albo przynajmniej zakiełkuje ☺️

(Wasza B.)
__________________________________
A oto 🎁 sprzed kilku dni, który mnie zaskoczył i wzruszył głęboko. Ula, która zaczęła ze mną swoją włoską przygodę na Horyzontach, przysłała mi coś, co jakby czytało w mojej duszy 😍

🍵🌸Jaśminowa herbata (gelsomino - moja ukochana włoska roślina) - co ciekawe, ma działanie odstresowujace 🤔

🌇 Taca z Wenecja w kolorach miodu i sieny palonej, idealnie wpasowuje się w barwy Primo (i do nowego biura!)

📜 List - a Wy wiecie, że listy pisać uwielbiam, ale otrzymywać? Jeszcze bardziej.

Ten gest przypomniał mi, jak trafione 🎁 mogą grać w sercu jeszcze dłuuugo. Ula, dziękuję raz jeszcze, masz piękną duszę 🧡

Dlatego teraz Waszą Befana zamienia się w słuch! Bierze w dłoń kubek jaśminowej 🍵, przez cały weekend skrzętnie notuje to, co jej zdradzicie 📝📝 i już szykuje coś wyjątkowego, czego jeszcze na Primo nie było... Ale o tym jutro 🙃

 To jak, co to będzie u Ciebie? 

___________________________________________
#włochy #kochamwłochy
#marzeniadospełnienia
#spelniammarzenia #befana2025 #wloskieklimaty #wenecja #włoskiepodróże #uczesiewloskiego #wloskiesmaki #włoskiewakacje
  • W Nowym Roku życzę Wam jak najwięcej:
...ludzkiego dotyku, wzrokowego kontaktu,
🌄 wschodów i zachodów słońca, 📚 dobrych książek,
🗨️ budujących rozmów, 🤝 mocnych uścisków, 🍝 domowych (i włoskich!) posiłków, 👂zasluchania, 🔭 zaopatrzenia, 😍 uchwycenia tych wszystkich ulotnych momentów, które tak łatwo przegapić.

A Włochy niech będą z Wami przez cały rok - w kuchni, w sercu i w głowie 💛✨

I dziękuję za każdego i każdą z Was, za Waszą obecność w tym roku, za uczestnictwo i zaangażowanie w to, do czego zapraszałam Was w ramach Primo Cappuccino, za każdy wspólny dzień poszerzania wlosko-językowych Horyzontów, za kibicowanie nam w przeprowadzce do "włoskiego domu" 🏡, za każdy komentarz, wiadomość i dobre słowo w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Pięknego przejścia w 2025, gdziekolwiek jesteście!

PS. Wczoraj wyszedł do Was świeżutki Kawowy List, a w nim "Włoski do Poduszki" i coś na styczeń do codziennego otaczania się Italią - jeśli do Was doszedł, napiszcie poniżej, jaką kawę dziś piliście ☕🗨️☺️ A zdjęcie zrobiła mi córka w czasie naszej kobiecej podróży latem, w Caffe Nannini w Sienie (polecam! ) 

#siena #nannini #2025 #italia #wlochy #językwłoski #włochy #włoskiepodróże #włochy🇮🇹 #kawajestdobranawszystko #wloskidom #kawiarnia #
  • Buongiorno, Siena! ✨
Miałam marzenie, by budzić się z takim widokiem.
I oto jest 🧡

Buona giornata!

#kochamwloskiedachy
#siena #wlochy #wloskieklimaty
#wloskiewakacje #windowview #italiandesign
#widokzgóry #panorama
  • Siedzę w swoim białym fotelu, za to kawa paruje mi z kubka kolorowego niczym fasada orvietanskiej katedry ☕⛪ "Dipinto a mano", porcelanowy, ręcznie malowany. Prezent pd ostatniej grupy, co mi go niespełna dwa tygodnie temu, właśnie w Orvieto potajemnie kupiła ❤️ Zaglądam tu właśnie dziś, w Dzień Cappuccino, z pewną dozą nieśmiałości, czy po czterech miesiącach ciszy w SM, ktoś tu jeszcze pamięta Primo Cappuccino? 🤔  I jednocześnie z zapewnieniem, że moja nieobecność wynikała z natężenia włoskich projektów, które się toczą w tle, wymagają maksimum zaangazowania i skupienia na "tu i teraz" - i tak samo jak pochłaniają, tak dają radość. Nie choruję, nie wydarzyło się nic złego ❤️ Za wszystkie Wasze wiadomości, troskę, zapytania, tęsknotę za nowymi treściami, bardzo, BARDZO dziękuję 😘

A na osłodę listopada, prócz kawy, częstujcie się pistacjowymi amaretti morbidi! To moje ulubione ciasteczka i najlepsze pamiątki z Włoch (wciąż szukam ich w Polsce, bez skutku) 🍪🍪

Jesteście tu z Primo jeszcze? Komu w listopadzie przyda się więcej kawy, komu kolory niczym z Orvieto, a komu słodko-gorzkie amaretti?

#wlochy #włoskiepodróże #orvieto
#dzieńcappuccino #cappuccio #capuccino_lovers  #cappuccino #włoskieklimaty #italianlifestyle #orvietocathedral #orvietoitaly #ceramicart #dipintoamano
  • 📙Co jest najlepsze w tej książce z akcją w #Abruzja? Świetnie ujmuje to poniższy fragment ⬇️

"Pokazała mi okrąg wyciśnięty na bruku, symbol BORGO, rybackiej społeczności. Pozostawanie w jego granicach takich siła, życie, sens. Opuszczenie to zatracenie się, zmieszanie z resztą, starcie z innymi dzielnicami. Nie warto, wystarczy codziennych zagrożeń na morzu. Z tego miejsca go nie widać, ale ono jest, za niergularna linią domów, o tej porze roku zimne i ciemne. Jest panem KAŻDEGO stąd, miejscem trudu.

Adrianna jakby się tu urodziła. Proponowałam jej, żeby przeprowadziła się do wygodniejszego mieszkania, z windą, ze szkołą dla Vincenza.
- Pomogę ci z czynszem - oferowałam.
- Ty NIC nie rozumiesz - odpowiadała, kręcąc głową. Tego, co my tu mamy, nie ma NIGDZIE indziej." 🌄

_____________________
Podobnie jak w pierwszej części pt. "Porzucona córka" (moją recenzję możesz odnajdziesz we wcześniejszych postach) i tutaj na pierwszym planie mamy malomiasteczkowe włoskie klimaty i wciągającą akcję z niebanalnym przebiegiem💡

Nadal wiodącym wątkiem są relacje między siostrami, które przez pierwsze kilkanaście lat wychowywały się, nie wiedząc o sobie nawzajem.
Tylko że są już dorosłe. Życie jeszcze bardziej się im skomplikowało. I choć kontakty urywają się im zaskakująco często, równie często mogą na siebie liczyć. Zwłaszcza wtedy, gdy nie można już liczyć na nikogo. Tylko na siebie. I na siostrę 🧡

Książkę polecam i ze względu na świetny język (wspaniale tłumaczenie Lucyny Rodziewicz-Doktór, która przełożyła na j. polski także powieści #Ferrante).

A także ze względu na autentycznie ukazane społeczeństwo Abruzji i jej stolicy #Pescara zwłaszcza jej rybackiej, dość hermetycznej części, która wydaje się niedostępna i trudna do zrozumienia z zewnątrz, jak niedostępna bywa Abruzja.

Miejsce, gdzie jeden za drugim murem stoi, nikt nie "puszcza pary z ust", a sprawiedliwość wymierza się samemu.

Kto z Was czytał pierwszą część, a kto przymierza się do drugiej? 🤔

Post powstał we współpracy z @wydawnictwomando

_______________
#opowieścisióstr #książkiowłoszech #bibliotekaitalofila #włochy #Abruzja #czytam#siłasióstr#prawdziwewłochy #wlochyjakichnieznacie #książka
  • Dzieci. Przychodzą nie z nas, ale przez nas. I choć są z nami, to do nas nie należą. Możemy dać im miłość, ale nie sprawić, by myślały jak my. Możemy dać dom ich ciałom, ale nie ich duszom 🧡

🌄Cały ten przepiękny tekst Khalila Gibrana znajdziecie w karuzeli (przesuń palcem w prawo). W polsko-włoskiej wersji (czy w przyszłości chcecie z głosem? zastanawiam się, czy go dodawać 🤔)

Jestem ciekawa, komu z Was ten post się w ogóle wyświetli i czy tak jak ja, lubicie ten tekst 😍 (dajcie znak!)

Buona giornata del bambino 🎉
Szybujcie dziś wysoko!
Bo strzałami jesteśmy wszyscy 🏹

_______________
A dla wszystkich, którzy chcą się uczyć włoskiego z dziecięcą radością, przyjemnością i chłonąc język WSZYSTKIMI zmysłami, przypominam, że do czerwcowego kursu można dołączyć
:
➡️ jeszcze tylko do JUTRA, w cenie niższej aż o 114 zł 🎉 - link ze szczegółami, terminem i opiniami uczestniczek w BIO.

(marka własna)

#dziendziecka #dziendziecka2023 #giornatadelbambino #1giugno #giugno #językwłoski #uczesiewloskiego #kochamwłochy #powłosku #wloskiezycie #czwórkadzieci #mamaczwórki #mamaczworki #włochy #włoskicytatnadziś #cytatnadziś #khalilgibran #duzarodzina #assisi #assisiitaly #asyż
Agerola, przewodnik po Kampanii, przewodnik po Wybrzeżu Amalfi, zwiedzanie Wybrzeża Amalfi

Wybrzeże Amalfi

Sycylia

Toskania

Koloseum, zwiedzanie Koloseum, gdzie kupić bilety do Koloseum, bilety do Koloseum, Rzym, zwiedzanie Rzymu

Rzym i Lacjum

Castel Gandolfo

Wenecja

Apulia

Bari i Apulia

kiedy jechać do Włoch, Otranto, Salento, Apulia, koronawirus we Włoszech

Życie po włosku

Umbria

  • O mnie
  • Sklep
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • Kontakt

© 2022 PrimoCappuccino

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY

© 2022 Primmocappuccino