• O mnie
  • Sklep
    • Kursy wspólnej nauki włoskiego
    • Włoski Asystent Językowy – do samodzielnej nauki
    • Plakat „Jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • Współpraca
  • Kontakt
Primo Cappuccino
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
Primo Cappuccino
No Result
View All Result

Przepis na ciastka amaretti – najlepsze do włoskiej kawy.

by Ania Myszkowska
29 grudnia 2015
in Jedzenie jak marzenie
ciastka amaretti przepis, ciastka amaretti lidl, ciastka amaretti gdzie kupić, ciasteczka amaretti przepis, ciasteczka amaretti sklep

Domowy przepis na ciastka amaretti zagwarantuje Wam najwyższą jakość, którą trudno spotkać w sklepach. Najgenialniejsze ciastka na świecie same z nieba nie spadają, trzeba je sobie wyjąć z piekarnika.


Są to zdecydowanie najlepsze ze wszystkich ciastek, jakie w życiu jadłam, a zapewniam Was, że domowe ciastka to jeden z podstawowych produktów, jakimi się żywię. Żeby było zdrowiej, piekę je sama, odkąd zrozumiałam, że jeśli osobiście nie postaram się o wysoką jakość, nikt mi jej nie zagwarantuje. Tak więc po latach pieczenia przeróżnych wersji najróżniejszych ciastek, przyszła kolej na amaretti. Nie zawiodłam się, smakują jeszcze lepiej niż wyglądają, a ich przygotowanie jest proste jak barszcz i nawet kulinarne beztalencie upiecze je w mgnieniu oka.
.

Przepis na ciastka amaretti – czemu dopiero teraz?

Bo w poprzednich latach jakimś cudem spotykałam oryginalne ciacha we włoskich (a nawet i polskich) sklepach. Do czasu. Od jakiegoś roku coraz częściej przecieram oczy ze zdumienia widząc, w jaki sposób producenci podrabiają składniki, żeby popularne amaretti były takimi tylko z nazwy. Wyostrzyłam czujność, jeszcze wnikliwiej czytałam składy i coraz częściej rezygnowałam z zakupów, widząc, jak marny produkt się nam wciska za wcale niemałą cenę. Pal licho cenę, jeśli chociaż rośnie proporcjonalnie do jakości.
.

Najlepsze co może człowieka spotkać we Włoszech. 45 % migdałów i pestek moreli – tysiące kilometrów poszukiwań. Warto było! #amaretti #caffe #cakes #cakeslover #dokawy #najlepsze #biedronkasiechowa #ilove #italy

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Ania (@primo.cappuccino) 16 Lip, 2015 o 10:43 PDT

.

Ale nie niestety, nie rośnie. Dobrą jakość gwarantuje dobry skład i ten z ceną często ma niewiele wspólnego.
.

Jaki skład powinny mieć ciastka amaretti?

.
Po pierwsze migdały.

Powinny się znaleźć na pierwszym miejscu, bo z reguły jest ich najwięcej. Jeśli na początku jest cukier a potem, na domiar złego, mąka – odstawiam i nie wracam. Z resztą sami za chwilę zobaczycie, jaka jest proporcja migdałów do reszty składników. I że o żadnej mące, olejach, margarynach i barwnikach nie ma tu mowy.
.
Jądra pestek moreli
To one nadają ciastkom charakterystyczny gorzkawy posmak. Jądra pestek moreli nazywane są także gorzkimi migdałami i jeśli nazwa nic Wam nie mówi, jest to coś, co występuje wewnątrz dużej pestki moreli i podobno spożywane w małych ilościach są bardzo zdrowe.
.
Białko jajka
To coś, co te sproszkowane migdały i pestki sklei. Przepisy różnie mówią, w jednych ubija się z nich pianę, w innych nie – stawiam na drugą wersję. Nieubite białka upraszczają przepis i sprawiają, że ciastka tuż po upieczeniu mają super ciekawą strukturę, z zewnątrz są kruche, w środku lekko miękkie, czyli takie jak być powinny.
.
Cukier
Być musi, ale nie jest najważniejszy. W dobrym składzie znajduje się dopiero na drugim, a nawet trzecim miejscu, powinno go dużo mniej niż migdałów. Niestety składy mają zaledwie 20% migdałów i dwa razy więcej cukru, a chyba nie po to jemy amaretti, żeby zapychać żyły cukrem, prawda?
.
Proszek do pieczenia
Zamiennie z sodą oczyszczoną, co jest zdrowsze, ale jeszcze jej nie próbowałam. Póki co, z proszkiem wychodzą wyśmienite.
.
Likier amaretto
Błagam, NIE dodawajcie do masy olejku migdałowego – na odległość trąci chemią i zamiast dawać oryginalny aromat, popsuje efekt swoją sztucznością. Lepiej nie dodawać nic, jeśli likieru nie macie lub kupić sobie najtańszy z marketu, wystarczy na bardzo długo, bo na 40 sztuk ciastek pójdą dwie łyżki alkoholu. Resztę możecie zostawić na kolejne przepisy (np. tiramisu), bo amaretto w kuchni italofila to produkt prawie tak obowiązkowy, jak oliwa.


Dość gadania, zabieramy się do roboty.
.
Ważne! Jeśli planujecie upiec ciastka na jakąś specjalną okazję, za wyrabianie masy zabierzcie się dzień wcześniej (lub przynajmniej 7-8 h wcześniej). Robi się ją błyskawicznie, ale całość musi najpierw postać przez kilka godzin w lodówce.
.

Oryginalny przepis na ciastka amaretti

.
Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 250 gr migdałów (bez skórki)
  • 15 gr jąder pestek moreli
  • 100 gr cukru pudru
  • 130 gr cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki likieru amaretto

.
Wykonanie: 

  1. Nagrzej piekarnik do 200° i włóż do niego obrane migdały, podpiecz przez kilka minut.
  2. Po ostudzeniu włóż je razem z jądrami moreli do malaksera (może to być też Thermomix lub dobry młynek do kawy) i zmiel na proszek. Całość przesiej przez sitko.
  3. Dodaj cukier, cukier puder i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj (nieubite) białka i zagnieć ciasto dłońmi, na koniec dodaj likier amaretto i jeszcze raz zagnieć całość na zbitną masę.
  5. Włóż ją do miski, przykryj czystą ściereczką i trzymaj w lodówce przez ok. 7-8 h (najlepiej całą noc).
  6. Po wyjęciu uformuj małe kuleczki, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i każdą kulkę lekko spłaszcz. Ciastka trochę urosną, więc układając zostaw im trochę przestrzeni.
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz odpowiednio:
    20 min. w temperaturze 170° (bez termoobiegu)
    10-15 min. w temperaturze 150° (z termoobiegiem).
  8. Świeże ciastka można przechowywać ok. 3-4 dni. Jeśli, oczywiście, nie znikną tego samego wieczoru ;)
    .

Sugestie:
1. Gdy się spieszę, nie obieram migdałów ze skórki ani nie podpiekam ich przed zmieleniem, ciastka i tak wychodzą przepyszne, tylko konieczny jest dobry malakser (w przeciwnym razie trzeba obrać i podpiec). Nie kupujcie gotowych migdałów w proszku, bo z nich aromat dawno wywietrzał, a cena jest podwójna. Poza tym, tak jak nie mam zaufania do zmielonej kawy, tak nie ufam i całej reszcie. Kto tam wie, co się faktycznie w tej fabryce zmieliło…

2. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciastek, cukru włóżcie o jakąś 1/3 mniej. Ja tak robię, bo w smaku amaretti chodzi przede wszystkim o to, by był gorzko-słodki, a nie słodko-mdlący.


.

Gdzie kupić jądra pestek moreli?

.
Składniki na ciastka tanie nie są, ale jeśli zamierzacie wkręcić się w pieczenie amaretti (te 40 pierwszych ciastek zniknie stanowczo ZA SZYBKO), warto obkupić się hurtowo. Migdały w większej ilości i niskiej cenie kupicie np. w Tesco (23 zł/500 g) czy Kauflandzie (30 zł/500 g) (jeśli znajdziecie gdzieś taniej, dajcie znać, chętnie skorzystam). Jądra pestek moreli dostaniecie w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością (ok. 12 zł/250 g), na allegro lub eko-sklepach on-line, tutaj znalazłam je najtaniej (15 zł/500 g). Półkilogramowa paczka pestek starczy Wam na bardzo długo, a zapewniam Was, że gdy raz tych ciastek spróbujecie, na jednym pieczeniu się nie skończy :)
.
Na tej stronie możecie zobaczyć zdjęcia poszczególnych etapów pieczenia (i przy okazji) poćwiczyć język włoski.


Gdy pierwszy raz spróbowałam ciastek amaretti, które w składzie miały zaledwie kilka składników (i żadnej chemii!), w tym rzadko spotykane w składzie – jądra pestek moreli, zakochałam się w nich po… podniebienie. Gorzkawe w smaku, w połączeniu ze słodyczą oraz smakiem kawy, dostarczają kubkom smakowym doznań, jakie zapewnić może tylko kuchnia włoska.

.
ciastka amaretti przepis, ciastka amaretti lidl, ciastka amaretti gdzie kupić, ciasteczka amaretti przepis, ciasteczka amaretti sklepPrzepis na ciastka amaretti

.
Uwielbiam jeść wszystko, co włoskie, smaczne i nie dość, że nie niszczy mi organizmu, to jeszcze go buduje. I tak np. migdały to istna kopalnia najlepszych składników świata, a jądra moreli to szokujące źródło wit. B17, której brak (jak mówi jednak z teorii) jest główną przyczyną powstawania nowotworów. Niektórzy twierdzą, że może być nawet lekiem na raka. Jeśli tak, to super fajnie, jeśli nie, na pewno nie zaszkodzi.
.
Zwykle nie zostawiam postów z pytajnikiem na końcu, ale dziś nie mogę się oprzeć. Macie jakieś swoje ulubione ciacha? Podzielcie się (jeśli nie ciastkami) to chociaż sekretnym przepisem, zdjęciem czy choćby wspomnieniem. A jeśli zachęciłam Was do samodzielnego upieczenia amaretti (np. na powitanie Nowego Roku), dajcie znać, wpadnę na degustację :)
.


Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

* Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie ważna wskazówka.

* Dołącz do mnie na Facebooku, gdzie codziennie znajdziesz świeże zdjęcia i ciekawostki a także do Newslettera, w którym osobiście powiadomię Cię o nowych wpisach na blogu.

* Zapraszam Cię też do mojej grupy, w której wraz z Czytelnikami wspieramy się i dzielimy konkretnymi poradami dotyczącymi podróży do Włoch.


Tags: ciasteczka amaretti przepisciasteczka amaretti sklepciasteczka z migdałówciastka amaretti gdzie kupićciastka amaretti lidlciastka amaretti przepis
Ania Myszkowska

Ania Myszkowska

Zakochaj się we Włoszech razem ze mną! Nazywam się Ania i zapraszam Cię do odkrycia autentycznej i prawdziwej kultury Italii, o której nie wspominają żadne przewodniki. Pomogę Ci przyjemnie nauczyć się języka i przygotować się do włoskich podróży. Zarówno w przewodnikach na blogu, jak i w pełnych włoskiego ducha autorskich kursach językowych, w których zaangażuję Twoje zmysły i emocje, a także nauczę Cię praktykowania włoskiego stylu życia w Polsce.

To też Cię zainteresuje

co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,
Informacje praktyczne

Co warto kupić we Włoszech?

11 stycznia 2023
Linguine al limone, Pasta al limone, makaron z sosem cytrynowym, cytrynowy makaron, makaron z cytryną, Spaghetti al limone,
Jedzenie jak marzenie

Linguine al limone – obłędnie cytrynowy przepis z Wybrzeża Amalfi (wersja klasyczna i bez nabiału).

7 kwietnia 2022
Neapol, przewodnik po Neapolu, Wezuwiusz, widok na Wezuwiusz, co zobaczyć w Neapolu, co zwiedzić w Neapolu, co zjeść w Neapolu, Neapol Artecard, metro w Neapolu, transport publiczny w Neapolu
Żywiołowa Kampania

Co i gdzie zjeść w Neapolu? Praktyczny przewodnik cz. II

18 lutego 2022
przepis na spaghetti, primo cappuccino, włoskie jedzenie, włoskie przepisy, kuchnia włoska, włoska kuchnia
Jedzenie jak marzenie

Spaghetti alla quarantena, czyli genialne danie z niczego

21 kwietnia 2020
toskański przepis na zupę cebulową, przepis na zupę cebulową, włoski przepis na zupę cebulową, zupa cebulowa, włoskie przepisy, jak ugotować zupę cebulową, zuppa di cipolle
Jedzenie jak marzenie

Toskański przepis na zupę cebulową. Idealny na chłodne wieczory.

25 stycznia 2020
Następny artykuł
włoskie inspiracje, Etna, Etnea, Sycylia, stoki Etny

Inspirująca włoszczyzna z niewłoskich blogów #7

dialogi o Włoszech, dialogi po włosku, dialog włoski, śmieszne teksty, śmieszne dialogi

Dialogi o Włoszech, czyli jak pracę pilota widzą moje dzieci

przepis na spaghetti, spaghetti z pomidorów, makaron z czosnkiem, jak gotować makaron, prawdziwe włoskie spaghetti, pomysł na spaghetti, spaghetti napoli, pasta makaron, spaghetti al pomodoro

I ślubuję ci... spaghetti co drugi dzień !

⬇️Praktyczny WŁOSKI, który uratuje Cię w podróży

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Popular Posts

  • Co warto zobaczyć w Apulii? 15 najpiękniejszych miejsc wokół Bari.Apulia – przewodnik po okolicach Bari
  • Co najmniej 10 pamiątek, które warto kupić na Sycyliico warto przywieźć z Sycylii, co warto kupic na Sycylii, co warto kupić we Włoszech, must have z Sycylii, pamiatki z Sycylii, przewodnik po Sycylii, sycylijskie przysmaki, z czego slynie Sycylia, zwiedzanie Sycylii
  • Kradzieże we Włoszech – jak ich uniknąć? Porady przed i w trakcie podróży.kradzieże w Rzymie, jak nie dać się okraść, czy Włochy są bezpieczne, czy w Rzymie jest bezpiecznie, kradzieże w Rzymie, kradzieże w Neapolu
  • Pociągiem po Apulii, czyli jak ogarnąć CZTERY dworce w Bari.pociagi Apulia
  • Sycylia Wschodnia – co warto zobaczyć? Najciekawsze atrakcje w…Sycylia co warto zobaczyć, Sycylia

NAJNOWSZE WPISY

kradzieże w Rzymie, jak nie dać się okraść, czy Włochy są bezpieczne, czy w Rzymie jest bezpiecznie, kradzieże w Rzymie, kradzieże w Neapolu

Kradzieże we Włoszech – jak ich uniknąć? Porady przed i w trakcie podróży.

29 marca 2025
noclegi w Wenecji, gdzie spać w Wenecji, gdzie się zatrzymać w Wenecji, Wenecja noclegi, loty do Wenecji

Wenecja w praktyce – opłata za wstęp w 2025 roku, noclegi, ciekawostki i porady.

21 marca 2025

Spis treści artykułów na blogu

14 stycznia 2024

DOŁĄCZ DO MOJEJ GRUPY

dołącz na ig

  • Rzym dziś biegnie! 🏃🏃‍♀️🇮🇹
Jeśli jesteś teraz w Wiecznym Mieście i zastanawiasz się, dlaczego Colosseo, Piazza Venezia czy Circo Massimo są dziś nie do przejścia – oto odpowiedź: Run Rome The Marathon 2025 właśnie wystartował! 🎉

30 tysięcy osób, jedna trasa, jeden cel – przebiec przez historię! 🏅 Wśród nich także mój brat, więc dziś kibicuję podwójnie 💪🔥

A jeśli wczoraj zwiedzales Rzym i miałeś wrażenie, że wszędzie widzisz pomarańczowe plecaki – to właśnie znak rozpoznawczy uczestników. Dziś już nie spacerują… dziś lecą przez Rzym 🧡

Macie jakieś włoskie marzenie, które chcielibyście spełnić choć raz w życiu? ✨ Może kolacja z widokiem na amalfitanskie klify, nocna przejażdżka Vespa po Rzymie, a może winobranie w Toskanii? 🍇🍷 Co jest na Waszej liście? ☺️

#runromethemarathon2025 #wloskieklimaty #włochy #maraton #runromethemarathon #rzym
  • Z okazji dzisiejszego święta, zabieram Was na prawdziwie włoskie (przymknijmy oko, że spóźnione) śniadanie 😊

☕🥐Macie ochotę na espresso i nadziewane kremem pistacjowym cornetto? A może na cappuccino i brioche? Zaraz, czym one się różnią? 

🔶Cornetto🔶 to popularny włoski rogalik, często nadziewane. W składzie mają jajka, masło i drożdże.

🟡Brioche🟡 ma te same składniki, tylko inne proporcje (więcej cukru i masła), też może być nadziewany, a np. na Sycylii można zamówić brioche z granitą lub lodami.

Cornetto i brioche oznaczają co innego, ale najczęściej traktuje się te nazwy zamiennie. Warto też wiedzieć, że "cornetto" częściej używane jest ⬆️na południu, a "brioche" ⬇️na północy.

🥐No i są jeszcze... Croissanty! Niektóry myślą, że to to samo, co cornetto, a to zupełnie coś innego. Croissant pochodzi z Francji🇫🇷, w jego składzie nie ma jajek, za to smak jest wyraźnie maślany. Różni się nie tylko składem, ale i historią.

A jakie dziś święto? Święto Rogalika ✨
Jeśli kochacie włoskie śniadania, a może i nawet uczycie się włoskiego, dajcie znać, co byście dziś wybrali ➡️ Cornetto z pistacjami czy brioche z lodami? A może jak ja, jesteście właśnie w Poznaniu i zewsząd otacza Was polski świętomarcinski rogal z nadzieniem z białego maku? 🤔

włoskie smaki▪️włoska codzienność▪️włoska kultura▪️język włoski w praktyce▪️Włochy▪️nauka włoskiego▪️podróże do Włoch 

#cornetto #dzienrogala
  • Gdybyś miał/a dostać od Befany coś włoskiego na 2025 rok, co by to było? Jakby co, Befana przeczyta to wszystko wyjątkowo uważnie, więc są spore szanse, że Twoje życzenie/marzenie się ziści, albo przynajmniej zakiełkuje ☺️

(Wasza B.)
__________________________________
A oto 🎁 sprzed kilku dni, który mnie zaskoczył i wzruszył głęboko. Ula, która zaczęła ze mną swoją włoską przygodę na Horyzontach, przysłała mi coś, co jakby czytało w mojej duszy 😍

🍵🌸Jaśminowa herbata (gelsomino - moja ukochana włoska roślina) - co ciekawe, ma działanie odstresowujace 🤔

🌇 Taca z Wenecja w kolorach miodu i sieny palonej, idealnie wpasowuje się w barwy Primo (i do nowego biura!)

📜 List - a Wy wiecie, że listy pisać uwielbiam, ale otrzymywać? Jeszcze bardziej.

Ten gest przypomniał mi, jak trafione 🎁 mogą grać w sercu jeszcze dłuuugo. Ula, dziękuję raz jeszcze, masz piękną duszę 🧡

Dlatego teraz Waszą Befana zamienia się w słuch! Bierze w dłoń kubek jaśminowej 🍵, przez cały weekend skrzętnie notuje to, co jej zdradzicie 📝📝 i już szykuje coś wyjątkowego, czego jeszcze na Primo nie było... Ale o tym jutro 🙃

 To jak, co to będzie u Ciebie? 

___________________________________________
#włochy #kochamwłochy
#marzeniadospełnienia
#spelniammarzenia #befana2025 #wloskieklimaty #wenecja #włoskiepodróże #uczesiewloskiego #wloskiesmaki #włoskiewakacje
  • W Nowym Roku życzę Wam jak najwięcej:
...ludzkiego dotyku, wzrokowego kontaktu,
🌄 wschodów i zachodów słońca, 📚 dobrych książek,
🗨️ budujących rozmów, 🤝 mocnych uścisków, 🍝 domowych (i włoskich!) posiłków, 👂zasluchania, 🔭 zaopatrzenia, 😍 uchwycenia tych wszystkich ulotnych momentów, które tak łatwo przegapić.

A Włochy niech będą z Wami przez cały rok - w kuchni, w sercu i w głowie 💛✨

I dziękuję za każdego i każdą z Was, za Waszą obecność w tym roku, za uczestnictwo i zaangażowanie w to, do czego zapraszałam Was w ramach Primo Cappuccino, za każdy wspólny dzień poszerzania wlosko-językowych Horyzontów, za kibicowanie nam w przeprowadzce do "włoskiego domu" 🏡, za każdy komentarz, wiadomość i dobre słowo w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Pięknego przejścia w 2025, gdziekolwiek jesteście!

PS. Wczoraj wyszedł do Was świeżutki Kawowy List, a w nim "Włoski do Poduszki" i coś na styczeń do codziennego otaczania się Italią - jeśli do Was doszedł, napiszcie poniżej, jaką kawę dziś piliście ☕🗨️☺️ A zdjęcie zrobiła mi córka w czasie naszej kobiecej podróży latem, w Caffe Nannini w Sienie (polecam! ) 

#siena #nannini #2025 #italia #wlochy #językwłoski #włochy #włoskiepodróże #włochy🇮🇹 #kawajestdobranawszystko #wloskidom #kawiarnia #
  • Buongiorno, Siena! ✨
Miałam marzenie, by budzić się z takim widokiem.
I oto jest 🧡

Buona giornata!

#kochamwloskiedachy
#siena #wlochy #wloskieklimaty
#wloskiewakacje #windowview #italiandesign
#widokzgóry #panorama
  • Siedzę w swoim białym fotelu, za to kawa paruje mi z kubka kolorowego niczym fasada orvietanskiej katedry ☕⛪ "Dipinto a mano", porcelanowy, ręcznie malowany. Prezent pd ostatniej grupy, co mi go niespełna dwa tygodnie temu, właśnie w Orvieto potajemnie kupiła ❤️ Zaglądam tu właśnie dziś, w Dzień Cappuccino, z pewną dozą nieśmiałości, czy po czterech miesiącach ciszy w SM, ktoś tu jeszcze pamięta Primo Cappuccino? 🤔  I jednocześnie z zapewnieniem, że moja nieobecność wynikała z natężenia włoskich projektów, które się toczą w tle, wymagają maksimum zaangazowania i skupienia na "tu i teraz" - i tak samo jak pochłaniają, tak dają radość. Nie choruję, nie wydarzyło się nic złego ❤️ Za wszystkie Wasze wiadomości, troskę, zapytania, tęsknotę za nowymi treściami, bardzo, BARDZO dziękuję 😘

A na osłodę listopada, prócz kawy, częstujcie się pistacjowymi amaretti morbidi! To moje ulubione ciasteczka i najlepsze pamiątki z Włoch (wciąż szukam ich w Polsce, bez skutku) 🍪🍪

Jesteście tu z Primo jeszcze? Komu w listopadzie przyda się więcej kawy, komu kolory niczym z Orvieto, a komu słodko-gorzkie amaretti?

#wlochy #włoskiepodróże #orvieto
#dzieńcappuccino #cappuccio #capuccino_lovers  #cappuccino #włoskieklimaty #italianlifestyle #orvietocathedral #orvietoitaly #ceramicart #dipintoamano
  • 📙Co jest najlepsze w tej książce z akcją w #Abruzja? Świetnie ujmuje to poniższy fragment ⬇️

"Pokazała mi okrąg wyciśnięty na bruku, symbol BORGO, rybackiej społeczności. Pozostawanie w jego granicach takich siła, życie, sens. Opuszczenie to zatracenie się, zmieszanie z resztą, starcie z innymi dzielnicami. Nie warto, wystarczy codziennych zagrożeń na morzu. Z tego miejsca go nie widać, ale ono jest, za niergularna linią domów, o tej porze roku zimne i ciemne. Jest panem KAŻDEGO stąd, miejscem trudu.

Adrianna jakby się tu urodziła. Proponowałam jej, żeby przeprowadziła się do wygodniejszego mieszkania, z windą, ze szkołą dla Vincenza.
- Pomogę ci z czynszem - oferowałam.
- Ty NIC nie rozumiesz - odpowiadała, kręcąc głową. Tego, co my tu mamy, nie ma NIGDZIE indziej." 🌄

_____________________
Podobnie jak w pierwszej części pt. "Porzucona córka" (moją recenzję możesz odnajdziesz we wcześniejszych postach) i tutaj na pierwszym planie mamy malomiasteczkowe włoskie klimaty i wciągającą akcję z niebanalnym przebiegiem💡

Nadal wiodącym wątkiem są relacje między siostrami, które przez pierwsze kilkanaście lat wychowywały się, nie wiedząc o sobie nawzajem.
Tylko że są już dorosłe. Życie jeszcze bardziej się im skomplikowało. I choć kontakty urywają się im zaskakująco często, równie często mogą na siebie liczyć. Zwłaszcza wtedy, gdy nie można już liczyć na nikogo. Tylko na siebie. I na siostrę 🧡

Książkę polecam i ze względu na świetny język (wspaniale tłumaczenie Lucyny Rodziewicz-Doktór, która przełożyła na j. polski także powieści #Ferrante).

A także ze względu na autentycznie ukazane społeczeństwo Abruzji i jej stolicy #Pescara zwłaszcza jej rybackiej, dość hermetycznej części, która wydaje się niedostępna i trudna do zrozumienia z zewnątrz, jak niedostępna bywa Abruzja.

Miejsce, gdzie jeden za drugim murem stoi, nikt nie "puszcza pary z ust", a sprawiedliwość wymierza się samemu.

Kto z Was czytał pierwszą część, a kto przymierza się do drugiej? 🤔

Post powstał we współpracy z @wydawnictwomando

_______________
#opowieścisióstr #książkiowłoszech #bibliotekaitalofila #włochy #Abruzja #czytam#siłasióstr#prawdziwewłochy #wlochyjakichnieznacie #książka
  • Dzieci. Przychodzą nie z nas, ale przez nas. I choć są z nami, to do nas nie należą. Możemy dać im miłość, ale nie sprawić, by myślały jak my. Możemy dać dom ich ciałom, ale nie ich duszom 🧡

🌄Cały ten przepiękny tekst Khalila Gibrana znajdziecie w karuzeli (przesuń palcem w prawo). W polsko-włoskiej wersji (czy w przyszłości chcecie z głosem? zastanawiam się, czy go dodawać 🤔)

Jestem ciekawa, komu z Was ten post się w ogóle wyświetli i czy tak jak ja, lubicie ten tekst 😍 (dajcie znak!)

Buona giornata del bambino 🎉
Szybujcie dziś wysoko!
Bo strzałami jesteśmy wszyscy 🏹

_______________
A dla wszystkich, którzy chcą się uczyć włoskiego z dziecięcą radością, przyjemnością i chłonąc język WSZYSTKIMI zmysłami, przypominam, że do czerwcowego kursu można dołączyć
:
➡️ jeszcze tylko do JUTRA, w cenie niższej aż o 114 zł 🎉 - link ze szczegółami, terminem i opiniami uczestniczek w BIO.

(marka własna)

#dziendziecka #dziendziecka2023 #giornatadelbambino #1giugno #giugno #językwłoski #uczesiewloskiego #kochamwłochy #powłosku #wloskiezycie #czwórkadzieci #mamaczwórki #mamaczworki #włochy #włoskicytatnadziś #cytatnadziś #khalilgibran #duzarodzina #assisi #assisiitaly #asyż
Agerola, przewodnik po Kampanii, przewodnik po Wybrzeżu Amalfi, zwiedzanie Wybrzeża Amalfi

Wybrzeże Amalfi

Sycylia

Toskania

Koloseum, zwiedzanie Koloseum, gdzie kupić bilety do Koloseum, bilety do Koloseum, Rzym, zwiedzanie Rzymu

Rzym i Lacjum

Castel Gandolfo

Wenecja

Apulia

Bari i Apulia

kiedy jechać do Włoch, Otranto, Salento, Apulia, koronawirus we Włoszech

Życie po włosku

Umbria

  • O mnie
  • Sklep
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • Kontakt

© 2022 PrimoCappuccino

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY

© 2022 Primmocappuccino