• O mnie
  • Sklep
    • Kursy wspólnej nauki włoskiego
    • Włosko-polski planer podróży
    • Plakat “Jak żyć po włosku”
    • Włoski Asystent Językowy – do samodzielnej nauki
    • E-book Kawowe listy
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Bilety lotnicze
  • Porównywarka noclegów
Primo Cappuccino
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • TOSKAŃSKIE SZLAKI – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów)
    • WŁOSKIE PERSPEKTYWY – KURS PODSTAWOWY (połówkowe A1)
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 15 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy “W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat “30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • TOSKAŃSKIE SZLAKI – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów)
    • WŁOSKIE PERSPEKTYWY – KURS PODSTAWOWY (połówkowe A1)
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 15 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy “W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat “30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
Primo Cappuccino
No Result
View All Result

Przepis na ciastka amaretti – najlepsze do włoskiej kawy.

by Ania Myszkowska
29 grudnia 2015
in Jedzenie jak marzenie
ciastka amaretti przepis, ciastka amaretti lidl, ciastka amaretti gdzie kupić, ciasteczka amaretti przepis, ciasteczka amaretti sklep

Domowy przepis na ciastka amaretti zagwarantuje Wam najwyższą jakość, którą trudno spotkać w sklepach. Najgenialniejsze ciastka na świecie same z nieba nie spadają, trzeba je sobie wyjąć z piekarnika.


Są to zdecydowanie najlepsze ze wszystkich ciastek, jakie w życiu jadłam, a zapewniam Was, że domowe ciastka to jeden z podstawowych produktów, jakimi się żywię. Żeby było zdrowiej, piekę je sama, odkąd zrozumiałam, że jeśli osobiście nie postaram się o wysoką jakość, nikt mi jej nie zagwarantuje. Tak więc po latach pieczenia przeróżnych wersji najróżniejszych ciastek, przyszła kolej na amaretti. Nie zawiodłam się, smakują jeszcze lepiej niż wyglądają, a ich przygotowanie jest proste jak barszcz i nawet kulinarne beztalencie upiecze je w mgnieniu oka.
.

Przepis na ciastka amaretti – czemu dopiero teraz?

Bo w poprzednich latach jakimś cudem spotykałam oryginalne ciacha we włoskich (a nawet i polskich) sklepach. Do czasu. Od jakiegoś roku coraz częściej przecieram oczy ze zdumienia widząc, w jaki sposób producenci podrabiają składniki, żeby popularne amaretti były takimi tylko z nazwy. Wyostrzyłam czujność, jeszcze wnikliwiej czytałam składy i coraz częściej rezygnowałam z zakupów, widząc, jak marny produkt się nam wciska za wcale niemałą cenę. Pal licho cenę, jeśli chociaż rośnie proporcjonalnie do jakości.
.

Najlepsze co może człowieka spotkać we Włoszech. 45 % migdałów i pestek moreli – tysiące kilometrów poszukiwań. Warto było! #amaretti #caffe #cakes #cakeslover #dokawy #najlepsze #biedronkasiechowa #ilove #italy

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Ania (@primo.cappuccino) 16 Lip, 2015 o 10:43 PDT

.

Ale nie niestety, nie rośnie. Dobrą jakość gwarantuje dobry skład i ten z ceną często ma niewiele wspólnego.
.

Jaki skład powinny mieć ciastka amaretti?

.
Po pierwsze migdały.

Powinny się znaleźć na pierwszym miejscu, bo z reguły jest ich najwięcej. Jeśli na początku jest cukier a potem, na domiar złego, mąka – odstawiam i nie wracam. Z resztą sami za chwilę zobaczycie, jaka jest proporcja migdałów do reszty składników. I że o żadnej mące, olejach, margarynach i barwnikach nie ma tu mowy.
.
Jądra pestek moreli
To one nadają ciastkom charakterystyczny gorzkawy posmak. Jądra pestek moreli nazywane są także gorzkimi migdałami i jeśli nazwa nic Wam nie mówi, jest to coś, co występuje wewnątrz dużej pestki moreli i podobno spożywane w małych ilościach są bardzo zdrowe.
.
Białko jajka
To coś, co te sproszkowane migdały i pestki sklei. Przepisy różnie mówią, w jednych ubija się z nich pianę, w innych nie – stawiam na drugą wersję. Nieubite białka upraszczają przepis i sprawiają, że ciastka tuż po upieczeniu mają super ciekawą strukturę, z zewnątrz są kruche, w środku lekko miękkie, czyli takie jak być powinny.
.
Cukier
Być musi, ale nie jest najważniejszy. W dobrym składzie znajduje się dopiero na drugim, a nawet trzecim miejscu, powinno go dużo mniej niż migdałów. Niestety składy mają zaledwie 20% migdałów i dwa razy więcej cukru, a chyba nie po to jemy amaretti, żeby zapychać żyły cukrem, prawda?
.
Proszek do pieczenia
Zamiennie z sodą oczyszczoną, co jest zdrowsze, ale jeszcze jej nie próbowałam. Póki co, z proszkiem wychodzą wyśmienite.
.
Likier amaretto
Błagam, NIE dodawajcie do masy olejku migdałowego – na odległość trąci chemią i zamiast dawać oryginalny aromat, popsuje efekt swoją sztucznością. Lepiej nie dodawać nic, jeśli likieru nie macie lub kupić sobie najtańszy z marketu, wystarczy na bardzo długo, bo na 40 sztuk ciastek pójdą dwie łyżki alkoholu. Resztę możecie zostawić na kolejne przepisy (np. tiramisu), bo amaretto w kuchni italofila to produkt prawie tak obowiązkowy, jak oliwa.


Dość gadania, zabieramy się do roboty.
.
Ważne! Jeśli planujecie upiec ciastka na jakąś specjalną okazję, za wyrabianie masy zabierzcie się dzień wcześniej (lub przynajmniej 7-8 h wcześniej). Robi się ją błyskawicznie, ale całość musi najpierw postać przez kilka godzin w lodówce.
.

Oryginalny przepis na ciastka amaretti

.
Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 250 gr migdałów (bez skórki)
  • 15 gr jąder pestek moreli
  • 100 gr cukru pudru
  • 130 gr cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki likieru amaretto

.
Wykonanie: 

  1. Nagrzej piekarnik do 200° i włóż do niego obrane migdały, podpiecz przez kilka minut.
  2. Po ostudzeniu włóż je razem z jądrami moreli do malaksera (może to być też Thermomix lub dobry młynek do kawy) i zmiel na proszek. Całość przesiej przez sitko.
  3. Dodaj cukier, cukier puder i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj (nieubite) białka i zagnieć ciasto dłońmi, na koniec dodaj likier amaretto i jeszcze raz zagnieć całość na zbitną masę.
  5. Włóż ją do miski, przykryj czystą ściereczką i trzymaj w lodówce przez ok. 7-8 h (najlepiej całą noc).
  6. Po wyjęciu uformuj małe kuleczki, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i każdą kulkę lekko spłaszcz. Ciastka trochę urosną, więc układając zostaw im trochę przestrzeni.
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz odpowiednio:
    20 min. w temperaturze 170° (bez termoobiegu)
    10-15 min. w temperaturze 150° (z termoobiegiem).
  8. Świeże ciastka można przechowywać ok. 3-4 dni. Jeśli, oczywiście, nie znikną tego samego wieczoru ;)
    .

Sugestie:
1. Gdy się spieszę, nie obieram migdałów ze skórki ani nie podpiekam ich przed zmieleniem, ciastka i tak wychodzą przepyszne, tylko konieczny jest dobry malakser (w przeciwnym razie trzeba obrać i podpiec). Nie kupujcie gotowych migdałów w proszku, bo z nich aromat dawno wywietrzał, a cena jest podwójna. Poza tym, tak jak nie mam zaufania do zmielonej kawy, tak nie ufam i całej reszcie. Kto tam wie, co się faktycznie w tej fabryce zmieliło…

2. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciastek, cukru włóżcie o jakąś 1/3 mniej. Ja tak robię, bo w smaku amaretti chodzi przede wszystkim o to, by był gorzko-słodki, a nie słodko-mdlący.


.

Gdzie kupić jądra pestek moreli?

.
Składniki na ciastka tanie nie są, ale jeśli zamierzacie wkręcić się w pieczenie amaretti (te 40 pierwszych ciastek zniknie stanowczo ZA SZYBKO), warto obkupić się hurtowo. Migdały w większej ilości i niskiej cenie kupicie np. w Tesco (23 zł/500 g) czy Kauflandzie (30 zł/500 g) (jeśli znajdziecie gdzieś taniej, dajcie znać, chętnie skorzystam). Jądra pestek moreli dostaniecie w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością (ok. 12 zł/250 g), na allegro lub eko-sklepach on-line, tutaj znalazłam je najtaniej (15 zł/500 g). Półkilogramowa paczka pestek starczy Wam na bardzo długo, a zapewniam Was, że gdy raz tych ciastek spróbujecie, na jednym pieczeniu się nie skończy :)
.
Na tej stronie możecie zobaczyć zdjęcia poszczególnych etapów pieczenia (i przy okazji) poćwiczyć język włoski.


Gdy pierwszy raz spróbowałam ciastek amaretti, które w składzie miały zaledwie kilka składników (i żadnej chemii!), w tym rzadko spotykane w składzie – jądra pestek moreli, zakochałam się w nich po… podniebienie. Gorzkawe w smaku, w połączeniu ze słodyczą oraz smakiem kawy, dostarczają kubkom smakowym doznań, jakie zapewnić może tylko kuchnia włoska.

.
ciastka amaretti przepis, ciastka amaretti lidl, ciastka amaretti gdzie kupić, ciasteczka amaretti przepis, ciasteczka amaretti sklepPrzepis na ciastka amaretti

.
Uwielbiam jeść wszystko, co włoskie, smaczne i nie dość, że nie niszczy mi organizmu, to jeszcze go buduje. I tak np. migdały to istna kopalnia najlepszych składników świata, a jądra moreli to szokujące źródło wit. B17, której brak (jak mówi jednak z teorii) jest główną przyczyną powstawania nowotworów. Niektórzy twierdzą, że może być nawet lekiem na raka. Jeśli tak, to super fajnie, jeśli nie, na pewno nie zaszkodzi.
.
Zwykle nie zostawiam postów z pytajnikiem na końcu, ale dziś nie mogę się oprzeć. Macie jakieś swoje ulubione ciacha? Podzielcie się (jeśli nie ciastkami) to chociaż sekretnym przepisem, zdjęciem czy choćby wspomnieniem. A jeśli zachęciłam Was do samodzielnego upieczenia amaretti (np. na powitanie Nowego Roku), dajcie znać, wpadnę na degustację :)
.


Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

* Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie ważna wskazówka.

* Dołącz do mnie na Facebooku, gdzie codziennie znajdziesz świeże zdjęcia i ciekawostki a także do Newslettera, w którym osobiście powiadomię Cię o nowych wpisach na blogu.

* Zapraszam Cię też do mojej grupy, w której wraz z Czytelnikami wspieramy się i dzielimy konkretnymi poradami dotyczącymi podróży do Włoch.


Tags: ciasteczka amaretti przepisciasteczka amaretti sklepciasteczka z migdałówciastka amaretti gdzie kupićciastka amaretti lidlciastka amaretti przepis
Ania Myszkowska

Ania Myszkowska

Zakochaj się we Włoszech razem ze mną! Nazywam się Ania i zapraszam Cię do odkrycia autentycznej i prawdziwej kultury Italii, o której nie wspominają żadne przewodniki. Pomogę Ci przyjemnie nauczyć się języka i przygotować się do włoskich podróży. Zarówno w przewodnikach na blogu, jak i w pełnych włoskiego ducha autorskich kursach językowych, w których zaangażuję Twoje zmysły i emocje, a także nauczę Cię praktykowania włoskiego stylu życia w Polsce.

To też Cię zainteresuje

co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,
Informacje praktyczne

Co warto kupić we Włoszech?

11 stycznia 2023
Linguine al limone, Pasta al limone, makaron z sosem cytrynowym, cytrynowy makaron, makaron z cytryną, Spaghetti al limone,
Jedzenie jak marzenie

Linguine al limone – obłędnie cytrynowy przepis z Wybrzeża Amalfi (wersja klasyczna i bez nabiału).

7 kwietnia 2022
Neapol, przewodnik po Neapolu, Wezuwiusz, widok na Wezuwiusz, co zobaczyć w Neapolu, co zwiedzić w Neapolu, co zjeść w Neapolu, Neapol Artecard, metro w Neapolu, transport publiczny w Neapolu
Żywiołowa Kampania

Co i gdzie zjeść w Neapolu? Praktyczny przewodnik cz. II

18 lutego 2022
przepis na spaghetti, primo cappuccino, włoskie jedzenie, włoskie przepisy, kuchnia włoska, włoska kuchnia
Jedzenie jak marzenie

Spaghetti alla quarantena, czyli genialne danie z niczego

21 kwietnia 2020
toskański przepis na zupę cebulową, przepis na zupę cebulową, włoski przepis na zupę cebulową, zupa cebulowa, włoskie przepisy, jak ugotować zupę cebulową, zuppa di cipolle
Jedzenie jak marzenie

Toskański przepis na zupę cebulową. Idealny na chłodne wieczory.

25 stycznia 2020
Następny artykuł
włoskie inspiracje, Etna, Etnea, Sycylia, stoki Etny

Inspirująca włoszczyzna z niewłoskich blogów #7

dialogi o Włoszech, dialogi po włosku, dialog włoski, śmieszne teksty, śmieszne dialogi

Dialogi o Włoszech, czyli jak pracę pilota widzą moje dzieci

przepis na spaghetti, spaghetti z pomidorów, makaron z czosnkiem, jak gotować makaron, prawdziwe włoskie spaghetti, pomysł na spaghetti, spaghetti napoli, pasta makaron, spaghetti al pomodoro

I ślubuję ci... spaghetti co drugi dzień !

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Popular Posts

  • 35 książek, które miały największy wpływ na moje życie.książki które zmieniły moje życie, książki które warto przeczytać, inspirujące książki, psychologiczne książki, włoskie książki, książki o Włoszech
  • 7 inspirujących piosenek na świetny poranekmuzyka na poranek, muzyka na dzien dobry, muzyka motywacyjna
  • Przewodnik po Bari i 1001 powodów, dla których warto pojechać do Apulii.Bari co warto zwiedzić, Bari informacje praktyczne, bari noclegi, lotnisko w Bari, noclegi w Bari, przewodnik po Bari, Bari, Bari zwiedzanie, Bari lotnisko, Włochy ciekawe miejsca, co warto zwiedzić w Apulii, Bari gdzie zjeść
  • Dobra włoska muzyka – 10 najbardziej roztańczonych kawałków.włoskie piosenki, muzyka na dzień dobry, muzyka na imprezę, muzyka do tańczenia, włoskie przeboje, włoska muzyka
  • Co warto kupić we Włoszech?co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,

NAJNOWSZE WPISY

Wirus Włoskiego Bakcyla, Primo Cappuccino

Wirus Włoskiego Bakcyla. 7 głównych objawów!

19 kwietnia 2023
co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,

Co warto kupić we Włoszech?

11 stycznia 2023
Wybrzeże Amalfi: jak tu dotrzeć, gdzie nocować i co warto zobaczyć?

Prezenty dla italofila, kawosza i miłośnika włoskiej kuchni.

29 listopada 2022

DOŁĄCZ DO MOJEJ GRUPY

ZACZNIJ PRZYGODĘ Z WŁOSKIM! Zapisy od 21.08.

Włoskie Horyzonty, kurs włoskiego dla początkujących, włoski dla początkujących

dołącz na ig

    Agerola, przewodnik po Kampanii, przewodnik po Wybrzeżu Amalfi, zwiedzanie Wybrzeża Amalfi

    Wybrzeże Amalfi

    Sycylia

    Toskania

    Koloseum, zwiedzanie Koloseum, gdzie kupić bilety do Koloseum, bilety do Koloseum, Rzym, zwiedzanie Rzymu

    Rzym i Lacjum

    Castel Gandolfo

    Wenecja

    Apulia

    Bari i Apulia

    kiedy jechać do Włoch, Otranto, Salento, Apulia, koronawirus we Włoszech

    Życie po włosku

    Umbria

    • O mnie
    • Sklep
    • Polityka prywatności
    • Współpraca
    • Kontakt

    © 2022 PrimoCappuccino

    No Result
    View All Result
    • GŁÓWNA
    • KURSY WŁOSKIEGO
      • TOSKAŃSKIE SZLAKI – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów)
      • WŁOSKIE PERSPEKTYWY – KURS PODSTAWOWY (połówkowe A1)
      • WŁOSKIE HORYZONTY – 15 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW
    • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
      • Włoski Asystent Językowy “W Podróży” – dla początkujących
      • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
      • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
      • Włoski Asystent Językowy III
      • Plakat “30 pomysłów, jak żyć po włosku”
      • Włosko-polski planer podróży
    • WŁOSKIE PODRÓŻE
      • APULIA
      • KALABRIA
      • KAMPANIA
      • LIGURIA
      • PIEMONT
      • RZYM i LACJUM
      • SYCYLIA
      • TOSKANIA
      • UMBRIA
      • WENECJA
      • INFORMACJE praktyczne
      • POLSKA
      • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
      • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
    • WŁOSKIE ŻYCIE
      • WŁOSKIE DOLCE VITA
      • WŁOSKIE JEDZENIE
      • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
      • WŁOSKA MUZYKA
      • FILMY O WŁOSZECH
      • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
      • WŁOSKIE SPOTKANIA
      • WŁOSKA KAWA
      • FELIETONY

    © 2022 Primmocappuccino

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In
    Ta strona, jak każda, używa ciasteczek. Kliknij OK</b jeśli to dla Ciebie ok lub dowiedz się więcej z polityki prywatności.OKWięcej