• O mnie
  • Sklep
    • Kursy wspólnej nauki włoskiego
    • Włoski Asystent Językowy – do samodzielnej nauki
    • Plakat „Jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • Współpraca
  • Kontakt
Primo Cappuccino
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY
No Result
View All Result
Primo Cappuccino
No Result
View All Result

I ślubuję ci… spaghetti co drugi dzień !

by Ania Myszkowska
18 lutego 2016
in Jedzenie jak marzenie
przepis na spaghetti, spaghetti z pomidorów, makaron z czosnkiem, jak gotować makaron, prawdziwe włoskie spaghetti, pomysł na spaghetti, spaghetti napoli, pasta makaron, spaghetti al pomodoro

O tym, jak przedmałżeńskie proroctwo zmieniło się we włoską codzienność. Codzienność prostą, smaczną i niezwykle aromatyczną.


To było chwilę przed wyjściem. Moment, w którym stałam w korytarzu mojego rodzinnego domu i poprawiałam butonierkę w marynarce taty. Musiał przecież wyglądać jak na przyszłego teścia przystało, za chwilę miał prowadzić mnie do ołtarza. Śmieliśmy się, bo rozrywkowy z niego człowiek, umie mnie rozbawić zwłaszcza w stresujących sytuacjach, więc w ostatnich minutach przed godziną „0” wypytywał mnie jeszcze o tzw. szczegóły.
.
– A przysięgę to ty, córko, pamiętasz?
– A jakże, muszę przecież wiedzieć, na co się godzę. Świadomie!
– No to powiedz, co w niej będzie, bo na pewno coś przekręcisz, jak zwykle, po swojemu. „Będę prasowała Ci koszule i bez marudzenia robiła do pracy kanapki” czy może… „będę Cię wiernie słuchać i zawsze przyznawać ci rację”? – wymyśla.
– Marzenie! – wcinam się.
– Błagam, obiecaj mu chociaż, że od czasu do czasu ugotujesz obiad. Żeby się tylko nie rozmyślił! – włącza się mój młodszy brat.
.
Ciągnąc ten absurd, w myślach widzę miny zebranych, gdy słyszą naszą niestandardową przysięgę małżeńską, która musiałaby przecież odpowiadać południowym realiom. A że w kwestiach obiadów jedyne, do czego się wówczas garnęłam, była kuchnia włoska, wypaliłam:
.
– I ślubuję ci… spaghetti co drugi dzień!


Przypadkiem ten moment uchwycił nasz ślubny reporter i sławetną przysięgę umieścił na samym początku filmowego skrótu. Stało się, klamka zapadła, przysięga zawarta. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że to moje, półżartem wypowiedziane zdanie, miało niezwykłą moc sprawczą.

Primo Cappuccinopaździernik 2010

.
Po ślubie wszystko się zmienia. Na przykład obietnice. Spaghetti co drugi dzień zmieniło się w raz w tygodniu. Ale tak jak małżeństwo winno być jak WINO – im starsze, tym lepsze – tak umiejętności małżonków powinny iść do przodu. Niech zatem nikogo nie dziwi fakt, że kwestia spaghetti wyjątkowo mnie interesowała, nie ustawałam w praktykach! Tak więc, gdy tylko nie mieliśmy pomysłu na obiad, pojawiało się spaghetti. Podstawowe składniki kuchni włoskiej do dziś chomikujemy w hurtowych ilościach, każdy miłośnik Italii wie, że pomidory i makaron to podstawa udanego tygodnia.
.
Druga prawda z małżeńskiego życia wzięta to fakt, że ZAWSZE, ale to zawsze występuje w nim różnica charakterów (dlatego tak bawi mnie ten powód podawany za przyczynę rozwodów), a co więcej, i czasem to trudniejsze, różnica upodobań i smaków. Nie macie pojęcia, jak się cieszę, że mój mąż uwielbia czosnek. Nie wyobrażam sobie życia z człowiekiem, przy którym nie można by go używać (i który sam nie dodawałby czosnku do niemal wszystkiego, co słone).
.
Ale oprócz podobieństw, są też różnice. Ja wolę dania bezmięsne (nie że jarosz, ale taki gust, nie zawsze tego mięsa potrzebuję), mąż mięsne. Stąd nasze spaghetti z początku było typowym spaghetti bolognese (choć taki twór podobno nie istnieje) i najczęściej wychodziło spod męskich dłoni.
.
Do czasu.
.
Aż spróbowałam spaghetti wg przepisu Sophii Loren. Wtedy nasza kuchnia przeszła rewolucję.

A musicie wiedzieć, że zanim ona nastąpiła, popełniałam chyba wszystkie znane mi błędy w kwestii gotowania makaronu – lub raczej rozgotowywania. Makaron dodawałam nawet do gotującej się zupy, co powodowało, że pod koniec ta zupa zamieniała się gęstą makaronową breję. Czymkolwiek to było, na obiad NIE wyglądało.
.
Gdy gotowałam makaron spaghetti, wiecznie marzyło mi się ucelować w al dente, ale wrodzone polskie wątpliwości odzywały się za każdym razem kusząc, że: „ech, jeszcze za twarde”, „a może jeszcze minutka?”. Czasem jakiś „niezwykle ważny telefon”, który musiałam odebrać akurat w trakcie oczekiwania na al dente, oznaczał, że ze trzy razy przegapiałam ten moment – ciesząc się później, że „jeszcze się nie posklejał, zatem nie jest tak źle” ;)
.
Tak było do momentu, gdy uczciwie przyznałam się do błędu, obiecałam poprawę i skrzętnie przyłożyłam do wypełniania poniższych przykazań. Które, jak się okazało, uratowały nasze kubki smakowe przed zagładą, a nasze małżeństwo… przed utratą smaku.
.
Przyłożyłam się do pracy tak bardzo, że mąż oniemiał z zachwytu już po pierwszym (eksperymentalnym!) razie. I od tej chwili ani słowem nie wspomniał, że z mięsem było lepsze. Bo przecież nie było!
.
przepis na spaghetti, spaghetti z pomidorów, makaron z czosnkiem, jak gotować makaron, prawdziwe włoskie spaghetti, pomysł na spaghetti, spaghetti napoli, pasta makaron, spaghetti al pomodoro

.

Jeśli i Wy kochacie dania proste, szybkie, smaczne i zdrowe (przyznacie, że to niezwykle trudne połączenie) – a na dodatek włoskie – czytajcie dalej! A potem idźcie i Wy czynić podobnie. Na koniec będę Wam niezwykle wdzięczna za podzielenie się wrażeniami, czy ten przepis rzeczywiście brzmi prosto, czy tak mi się tylko wydaje?


8 przykazań gotowania makaronu wg Sophii Loren

.
Dodam, że przykazań bardzo prostych, jedyne co trzeba, to ich uważnie przestrzegać. Dobrze ugotowany makaron to sekret wyśmienitej potrawy.
.

  1. Po pierwsze zdobyć dobry makaron – 100% pszenicy durum (do kupienia w każdym większym sklepie). Żadnych jajek ni wyrobów domowych. Te ostatnie może i pyszne, ale tym razem niepotrzebne.
    .
  2. Do dużego (ale naprawdę dużego) garnka wlać bardzo dużo wody (zdecydowanie więcej niż pisze na opakowaniu), tylko wtedy spaghetti się nie poskleja.
    .
  3. Gotować wodę na największym ogniu, a kiedy zacznie drżeć, dorzucić szczyptę soli – dla zwiększenia mocy wrzenia (tzw. podwójna siła uderzenia), dzięki temu wyrównamy temperaturę wody po wrzuceniu zimnego makaronu.
    .
  4. Zaraz po tym zamaszystym ruchem wrzucić makaron do wrzątku.
    .
  5. I teraz go pilnujemy. Nie zabawiamy w tym czasie dzieci, nie odbieramy telefonów, nie przeglądamy fejsbuka, nic. Czekamy. Aaa… nie wierzymy też zapewnieniom z opakowania od makaronu, że wystarczy 5, 6 czy 10 minut, nie używamy zmieniających koloru minutników (zdjęcie poniżej) ani innych cudów. Jedyny sposób na dobrze ugotowany makaron to próbowanie go – do momentu, aż przestanie być surowy, ale jeszcze wyda się twardawy. Wtedy nie ma na co czekać i od razu odcedzić! Doświadczenie przychodzi bardzo szybko, po wielu ugotowanych spaghetti, niektórzy oceniają już makaron bez próbowania! (póki co, ja wciąż próbuję)
    .
    przepis na spaghetti, spaghetti z pomidorów, makaron z czosnkiem, jak gotować makaron, prawdziwe włoskie spaghetti, pomysł na spaghetti, spaghetti napoli, pasta makaron, spaghetti al pomodoroPasta Perfect Timer. Pływa w garnku z makaronem i zmienia kolor…
    .
  6. Nie przelewamy makaronu wodą! Takie zabiegi są dobre, gdy makaron idzie do sałatki i nie chcemy by „obłaził” innymi składnikami, taki nieprzelany idealnie połączy się z sosem. Za to po odcedzeniu warto dodać łyżkę oliwy, to ułatwi rozprowadzenie sosu.
    .
  7. Wracając do odcedzania – trzeba tak to robić, by pozbyć się całej wody i to jest ważne, by jej wysoka temperatura nie „dogotowała” nam makaronu po odcedzeniu, a sama woda nie rozrzedziła nam sosu, pogarszając jego smak.
    .
  8. Przed wykonaniem tych siedemiu kroków, wstawić na gaz sos, którego sekret poznacie w poniżej. Bo gdy makaron jest gotowy, wędruje na półmisek, na to wspomniany sos, a całość sypiemy parmezan.
    .

Buon appetito!
.


Ale to nie wszystko. Bo przecież nie mamy sosu.
.
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze włoskie dania cechuje prostota. Najgenialniejsze pizzerie poznaje się po tym, jak serwują margheritę. Jeśli któraś spaprze tę wersję, nie ma sensu zamawiać dalej. Najlepsza pizzeria w Neapolu serwuje gościom tylko dwa rodzaje pizzy, za to perfekcyjnie. Jestem więc za tym, by być dobrym w jednej rzeczy niż przeciętnym w kilku. I tak pokochałam najbardziej podstawową (i najprostszą wersję):
.

Spaghetti al pomodoro

.
Ważne! Gdy makaron się ugotuje, sos musi już być gotowy. Warto zabrać się do niego jeszcze zanim wstawicie wodę na makaron.

Przepis należy do Sophii Loren, ja go tylko przełożyłam go na polskie realia (a przynajmniej na realia mojego związku). Do sosu potrzeba naprawdę niewiele i są to rzeczy podstawowego użytku, żadne tam kapary czy krewetki. Potrzeba zaledwie:
.

  • 400-500 g pomidorów lub pulpy pomidorowej w puszce (znaczy 1 puszka/kartonik krojonych pomidorów bez skórki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cukier
  • starty parmezan
  • bazylia, oliwa, sól

.
Tadam! To wszystko. Sophia twierdzi, że z tych składników naje się 6 osób, a ja widzę, że u mnie najadają się zaledwie dwie (ale może to my za dużo jemy, po prostu). Wykonanie to już łatwizna:
.

1. Czosnek, dużo czosnku (Sophia Loren radzi 3 ząbki, ja trzy daję do podsmażenia, a przed podaniem dorzucam kolejne dwa) siekam i wrzucam na rozgrzaną oliwę.
.
2. Kiedy się zeszkli (a szkli się bardzo szybko) i zaczyna oszałamiająco pachnieć, dorzucić pomidory, doprawić (Sophia mówi bazylią, ale kto akurat nie ma świeżej, to np. do mojego spaghetti dużo lepiej pasuje suszone oregano) i dosolić do smaku oraz – najważniejsze – wsypać łyżeczkę CUKRU. Dziś wielu o tym zapomina, a to zabieg konieczny, by usunąć kwaśny smak pomidorów. Mała rzecz, a działa cuda.
.
3. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić niecałe pół godziny (w tym czasie woda z pomidorów wyparuje i zostanie sama esencja, którą zmieszamy z gotowym makaronem).
.
4. I teraz najtrudniejsze – nie podjadać. To dość heroiczne zadanie, bo cały czas bosko pachnie.
.
5. Aaa… no i teraz czas, by wstawić wodę na makaron. Do momentu aż zacznie wrzeć, można sobie pobujać w obłokach (w sensie: robota sama się robi). Pilna uwaga przyda się za chwilę, gdy nasze kubki smakowe będą oceniać, czy już jest al dente czy też nie, a może jest już za późno ;) (ale to patrz akapit wyżej, czarno na białym o gotowaniu makaronu)
.
6. Odcedzony makaron wykładamy na półmisek, polewamy sosem, hojnie sypiemy parmezanem. Gotowe!
.

 

 

Tworząc post inspirowałam się przepisem S. Loren z książki W kuchni z miłością.
Photo by Krista Stucchio on Unsplash


Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

* Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie ważna wskazówka.

* Zapisz się na Kawowe Listy i co miesiąc otrzymuj Kalendarz Włoskich Wydarzeń.

* Dołącz do grupy Prawdziwe Włochy – grupa praktyków i entuzjastów.

Tags: jak gotować makaronmakaron z czosnkiempasta makaronpomysł na spaghettiprawdziwe włoskie spaghettiprzepis na spaghettispaghetti al pomodorospaghetti napolispaghetti z pomidoramispaghetti z pomidorów
Ania Myszkowska

Ania Myszkowska

Zakochaj się we Włoszech razem ze mną! Nazywam się Ania i zapraszam Cię do odkrycia autentycznej i prawdziwej kultury Italii, o której nie wspominają żadne przewodniki. Pomogę Ci przyjemnie nauczyć się języka i przygotować się do włoskich podróży. Zarówno w przewodnikach na blogu, jak i w pełnych włoskiego ducha autorskich kursach językowych, w których zaangażuję Twoje zmysły i emocje, a także nauczę Cię praktykowania włoskiego stylu życia w Polsce.

To też Cię zainteresuje

co kupić we włoszech, co warto przywieźć z Włoch, pamiątki z Włoch, prezenty z Włoch,
Informacje praktyczne

Co warto kupić we Włoszech?

11 stycznia 2023
Linguine al limone, Pasta al limone, makaron z sosem cytrynowym, cytrynowy makaron, makaron z cytryną, Spaghetti al limone,
Jedzenie jak marzenie

Linguine al limone – obłędnie cytrynowy przepis z Wybrzeża Amalfi (wersja klasyczna i bez nabiału).

7 kwietnia 2022
Neapol, przewodnik po Neapolu, Wezuwiusz, widok na Wezuwiusz, co zobaczyć w Neapolu, co zwiedzić w Neapolu, co zjeść w Neapolu, Neapol Artecard, metro w Neapolu, transport publiczny w Neapolu
Żywiołowa Kampania

Co i gdzie zjeść w Neapolu? Praktyczny przewodnik cz. II

18 lutego 2022
przepis na spaghetti, primo cappuccino, włoskie jedzenie, włoskie przepisy, kuchnia włoska, włoska kuchnia
Jedzenie jak marzenie

Spaghetti alla quarantena, czyli genialne danie z niczego

21 kwietnia 2020
toskański przepis na zupę cebulową, przepis na zupę cebulową, włoski przepis na zupę cebulową, zupa cebulowa, włoskie przepisy, jak ugotować zupę cebulową, zuppa di cipolle
Jedzenie jak marzenie

Toskański przepis na zupę cebulową. Idealny na chłodne wieczory.

25 stycznia 2020
Następny artykuł
Inspirująca włoszczyzna z niewłoskich blogów #8

Inspirująca włoszczyzna z niewłoskich blogów #8

Rzym ciekawe miejsca, co zobaczyć w Rzymie, co zwiedzić w Rzymie, rzym fontanna di trevi

Nie musisz kochać Rzymu. Ale zanim znienawidzisz... Poznaj!

rzym co warto zobaczyć, atrakcje rzymu, co warto zobaczyć w rzymie, nieznane miejsca w Rzymie, Rzym ciekawe miejsca, rzym zwiedzanie, kościół il gesu, bazylika matki bożej anielskiej i męczenników, rzym zabytki, zabytki rzymu, co warto zwiedzić w Rzymie

Rzym nieznany. Miejsca, które warto zobaczyć

⬇️Praktyczny WŁOSKI, który uratuje Cię w podróży

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Popular Posts

  • Dobra włoska muzyka – 10 najbardziej roztańczonych kawałków.włoskie piosenki, muzyka na dzień dobry, muzyka na imprezę, muzyka do tańczenia, włoskie przeboje, włoska muzyka
  • Siena na horyzoncie? Zwolnij czym prędzej i zobacz jaki to miasto ma klimat.zwiedzanie sieny
  • Sycylia Wschodnia – co warto zobaczyć? Najciekawsze atrakcje w…Sycylia co warto zobaczyć, Sycylia
  • 10 cech pilota wycieczek, które ułatwiają codzienne życiecechy pilota
  • Najciekawsze festiwale we Włoszech, czyli co i kiedy świętują Włosi w czerwcu?Najciekawsze festiwale we Włoszech, czyli co i kiedy świętują Włosi w czerwcu?

NAJNOWSZE WPISY

kradzieże w Rzymie, jak nie dać się okraść, czy Włochy są bezpieczne, czy w Rzymie jest bezpiecznie, kradzieże w Rzymie, kradzieże w Neapolu

Kradzieże we Włoszech – jak ich uniknąć? Porady przed i w trakcie podróży.

29 marca 2025
noclegi w Wenecji, gdzie spać w Wenecji, gdzie się zatrzymać w Wenecji, Wenecja noclegi, loty do Wenecji

Wenecja w praktyce – opłata za wstęp w 2025 roku, noclegi, ciekawostki i porady.

21 marca 2025

Spis treści artykułów na blogu

14 stycznia 2024

DOŁĄCZ DO MOJEJ GRUPY

dołącz na ig

  • Rzym dziś biegnie! 🏃🏃‍♀️🇮🇹
Jeśli jesteś teraz w Wiecznym Mieście i zastanawiasz się, dlaczego Colosseo, Piazza Venezia czy Circo Massimo są dziś nie do przejścia – oto odpowiedź: Run Rome The Marathon 2025 właśnie wystartował! 🎉

30 tysięcy osób, jedna trasa, jeden cel – przebiec przez historię! 🏅 Wśród nich także mój brat, więc dziś kibicuję podwójnie 💪🔥

A jeśli wczoraj zwiedzales Rzym i miałeś wrażenie, że wszędzie widzisz pomarańczowe plecaki – to właśnie znak rozpoznawczy uczestników. Dziś już nie spacerują… dziś lecą przez Rzym 🧡

Macie jakieś włoskie marzenie, które chcielibyście spełnić choć raz w życiu? ✨ Może kolacja z widokiem na amalfitanskie klify, nocna przejażdżka Vespa po Rzymie, a może winobranie w Toskanii? 🍇🍷 Co jest na Waszej liście? ☺️

#runromethemarathon2025 #wloskieklimaty #włochy #maraton #runromethemarathon #rzym
  • Z okazji dzisiejszego święta, zabieram Was na prawdziwie włoskie (przymknijmy oko, że spóźnione) śniadanie 😊

☕🥐Macie ochotę na espresso i nadziewane kremem pistacjowym cornetto? A może na cappuccino i brioche? Zaraz, czym one się różnią? 

🔶Cornetto🔶 to popularny włoski rogalik, często nadziewane. W składzie mają jajka, masło i drożdże.

🟡Brioche🟡 ma te same składniki, tylko inne proporcje (więcej cukru i masła), też może być nadziewany, a np. na Sycylii można zamówić brioche z granitą lub lodami.

Cornetto i brioche oznaczają co innego, ale najczęściej traktuje się te nazwy zamiennie. Warto też wiedzieć, że "cornetto" częściej używane jest ⬆️na południu, a "brioche" ⬇️na północy.

🥐No i są jeszcze... Croissanty! Niektóry myślą, że to to samo, co cornetto, a to zupełnie coś innego. Croissant pochodzi z Francji🇫🇷, w jego składzie nie ma jajek, za to smak jest wyraźnie maślany. Różni się nie tylko składem, ale i historią.

A jakie dziś święto? Święto Rogalika ✨
Jeśli kochacie włoskie śniadania, a może i nawet uczycie się włoskiego, dajcie znać, co byście dziś wybrali ➡️ Cornetto z pistacjami czy brioche z lodami? A może jak ja, jesteście właśnie w Poznaniu i zewsząd otacza Was polski świętomarcinski rogal z nadzieniem z białego maku? 🤔

włoskie smaki▪️włoska codzienność▪️włoska kultura▪️język włoski w praktyce▪️Włochy▪️nauka włoskiego▪️podróże do Włoch 

#cornetto #dzienrogala
  • Gdybyś miał/a dostać od Befany coś włoskiego na 2025 rok, co by to było? Jakby co, Befana przeczyta to wszystko wyjątkowo uważnie, więc są spore szanse, że Twoje życzenie/marzenie się ziści, albo przynajmniej zakiełkuje ☺️

(Wasza B.)
__________________________________
A oto 🎁 sprzed kilku dni, który mnie zaskoczył i wzruszył głęboko. Ula, która zaczęła ze mną swoją włoską przygodę na Horyzontach, przysłała mi coś, co jakby czytało w mojej duszy 😍

🍵🌸Jaśminowa herbata (gelsomino - moja ukochana włoska roślina) - co ciekawe, ma działanie odstresowujace 🤔

🌇 Taca z Wenecja w kolorach miodu i sieny palonej, idealnie wpasowuje się w barwy Primo (i do nowego biura!)

📜 List - a Wy wiecie, że listy pisać uwielbiam, ale otrzymywać? Jeszcze bardziej.

Ten gest przypomniał mi, jak trafione 🎁 mogą grać w sercu jeszcze dłuuugo. Ula, dziękuję raz jeszcze, masz piękną duszę 🧡

Dlatego teraz Waszą Befana zamienia się w słuch! Bierze w dłoń kubek jaśminowej 🍵, przez cały weekend skrzętnie notuje to, co jej zdradzicie 📝📝 i już szykuje coś wyjątkowego, czego jeszcze na Primo nie było... Ale o tym jutro 🙃

 To jak, co to będzie u Ciebie? 

___________________________________________
#włochy #kochamwłochy
#marzeniadospełnienia
#spelniammarzenia #befana2025 #wloskieklimaty #wenecja #włoskiepodróże #uczesiewloskiego #wloskiesmaki #włoskiewakacje
  • W Nowym Roku życzę Wam jak najwięcej:
...ludzkiego dotyku, wzrokowego kontaktu,
🌄 wschodów i zachodów słońca, 📚 dobrych książek,
🗨️ budujących rozmów, 🤝 mocnych uścisków, 🍝 domowych (i włoskich!) posiłków, 👂zasluchania, 🔭 zaopatrzenia, 😍 uchwycenia tych wszystkich ulotnych momentów, które tak łatwo przegapić.

A Włochy niech będą z Wami przez cały rok - w kuchni, w sercu i w głowie 💛✨

I dziękuję za każdego i każdą z Was, za Waszą obecność w tym roku, za uczestnictwo i zaangażowanie w to, do czego zapraszałam Was w ramach Primo Cappuccino, za każdy wspólny dzień poszerzania wlosko-językowych Horyzontów, za kibicowanie nam w przeprowadzce do "włoskiego domu" 🏡, za każdy komentarz, wiadomość i dobre słowo w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Pięknego przejścia w 2025, gdziekolwiek jesteście!

PS. Wczoraj wyszedł do Was świeżutki Kawowy List, a w nim "Włoski do Poduszki" i coś na styczeń do codziennego otaczania się Italią - jeśli do Was doszedł, napiszcie poniżej, jaką kawę dziś piliście ☕🗨️☺️ A zdjęcie zrobiła mi córka w czasie naszej kobiecej podróży latem, w Caffe Nannini w Sienie (polecam! ) 

#siena #nannini #2025 #italia #wlochy #językwłoski #włochy #włoskiepodróże #włochy🇮🇹 #kawajestdobranawszystko #wloskidom #kawiarnia #
  • Buongiorno, Siena! ✨
Miałam marzenie, by budzić się z takim widokiem.
I oto jest 🧡

Buona giornata!

#kochamwloskiedachy
#siena #wlochy #wloskieklimaty
#wloskiewakacje #windowview #italiandesign
#widokzgóry #panorama
  • Siedzę w swoim białym fotelu, za to kawa paruje mi z kubka kolorowego niczym fasada orvietanskiej katedry ☕⛪ "Dipinto a mano", porcelanowy, ręcznie malowany. Prezent pd ostatniej grupy, co mi go niespełna dwa tygodnie temu, właśnie w Orvieto potajemnie kupiła ❤️ Zaglądam tu właśnie dziś, w Dzień Cappuccino, z pewną dozą nieśmiałości, czy po czterech miesiącach ciszy w SM, ktoś tu jeszcze pamięta Primo Cappuccino? 🤔  I jednocześnie z zapewnieniem, że moja nieobecność wynikała z natężenia włoskich projektów, które się toczą w tle, wymagają maksimum zaangazowania i skupienia na "tu i teraz" - i tak samo jak pochłaniają, tak dają radość. Nie choruję, nie wydarzyło się nic złego ❤️ Za wszystkie Wasze wiadomości, troskę, zapytania, tęsknotę za nowymi treściami, bardzo, BARDZO dziękuję 😘

A na osłodę listopada, prócz kawy, częstujcie się pistacjowymi amaretti morbidi! To moje ulubione ciasteczka i najlepsze pamiątki z Włoch (wciąż szukam ich w Polsce, bez skutku) 🍪🍪

Jesteście tu z Primo jeszcze? Komu w listopadzie przyda się więcej kawy, komu kolory niczym z Orvieto, a komu słodko-gorzkie amaretti?

#wlochy #włoskiepodróże #orvieto
#dzieńcappuccino #cappuccio #capuccino_lovers  #cappuccino #włoskieklimaty #italianlifestyle #orvietocathedral #orvietoitaly #ceramicart #dipintoamano
  • 📙Co jest najlepsze w tej książce z akcją w #Abruzja? Świetnie ujmuje to poniższy fragment ⬇️

"Pokazała mi okrąg wyciśnięty na bruku, symbol BORGO, rybackiej społeczności. Pozostawanie w jego granicach takich siła, życie, sens. Opuszczenie to zatracenie się, zmieszanie z resztą, starcie z innymi dzielnicami. Nie warto, wystarczy codziennych zagrożeń na morzu. Z tego miejsca go nie widać, ale ono jest, za niergularna linią domów, o tej porze roku zimne i ciemne. Jest panem KAŻDEGO stąd, miejscem trudu.

Adrianna jakby się tu urodziła. Proponowałam jej, żeby przeprowadziła się do wygodniejszego mieszkania, z windą, ze szkołą dla Vincenza.
- Pomogę ci z czynszem - oferowałam.
- Ty NIC nie rozumiesz - odpowiadała, kręcąc głową. Tego, co my tu mamy, nie ma NIGDZIE indziej." 🌄

_____________________
Podobnie jak w pierwszej części pt. "Porzucona córka" (moją recenzję możesz odnajdziesz we wcześniejszych postach) i tutaj na pierwszym planie mamy malomiasteczkowe włoskie klimaty i wciągającą akcję z niebanalnym przebiegiem💡

Nadal wiodącym wątkiem są relacje między siostrami, które przez pierwsze kilkanaście lat wychowywały się, nie wiedząc o sobie nawzajem.
Tylko że są już dorosłe. Życie jeszcze bardziej się im skomplikowało. I choć kontakty urywają się im zaskakująco często, równie często mogą na siebie liczyć. Zwłaszcza wtedy, gdy nie można już liczyć na nikogo. Tylko na siebie. I na siostrę 🧡

Książkę polecam i ze względu na świetny język (wspaniale tłumaczenie Lucyny Rodziewicz-Doktór, która przełożyła na j. polski także powieści #Ferrante).

A także ze względu na autentycznie ukazane społeczeństwo Abruzji i jej stolicy #Pescara zwłaszcza jej rybackiej, dość hermetycznej części, która wydaje się niedostępna i trudna do zrozumienia z zewnątrz, jak niedostępna bywa Abruzja.

Miejsce, gdzie jeden za drugim murem stoi, nikt nie "puszcza pary z ust", a sprawiedliwość wymierza się samemu.

Kto z Was czytał pierwszą część, a kto przymierza się do drugiej? 🤔

Post powstał we współpracy z @wydawnictwomando

_______________
#opowieścisióstr #książkiowłoszech #bibliotekaitalofila #włochy #Abruzja #czytam#siłasióstr#prawdziwewłochy #wlochyjakichnieznacie #książka
  • Dzieci. Przychodzą nie z nas, ale przez nas. I choć są z nami, to do nas nie należą. Możemy dać im miłość, ale nie sprawić, by myślały jak my. Możemy dać dom ich ciałom, ale nie ich duszom 🧡

🌄Cały ten przepiękny tekst Khalila Gibrana znajdziecie w karuzeli (przesuń palcem w prawo). W polsko-włoskiej wersji (czy w przyszłości chcecie z głosem? zastanawiam się, czy go dodawać 🤔)

Jestem ciekawa, komu z Was ten post się w ogóle wyświetli i czy tak jak ja, lubicie ten tekst 😍 (dajcie znak!)

Buona giornata del bambino 🎉
Szybujcie dziś wysoko!
Bo strzałami jesteśmy wszyscy 🏹

_______________
A dla wszystkich, którzy chcą się uczyć włoskiego z dziecięcą radością, przyjemnością i chłonąc język WSZYSTKIMI zmysłami, przypominam, że do czerwcowego kursu można dołączyć
:
➡️ jeszcze tylko do JUTRA, w cenie niższej aż o 114 zł 🎉 - link ze szczegółami, terminem i opiniami uczestniczek w BIO.

(marka własna)

#dziendziecka #dziendziecka2023 #giornatadelbambino #1giugno #giugno #językwłoski #uczesiewloskiego #kochamwłochy #powłosku #wloskiezycie #czwórkadzieci #mamaczwórki #mamaczworki #włochy #włoskicytatnadziś #cytatnadziś #khalilgibran #duzarodzina #assisi #assisiitaly #asyż
Agerola, przewodnik po Kampanii, przewodnik po Wybrzeżu Amalfi, zwiedzanie Wybrzeża Amalfi

Wybrzeże Amalfi

Sycylia

Toskania

Koloseum, zwiedzanie Koloseum, gdzie kupić bilety do Koloseum, bilety do Koloseum, Rzym, zwiedzanie Rzymu

Rzym i Lacjum

Castel Gandolfo

Wenecja

Apulia

Bari i Apulia

kiedy jechać do Włoch, Otranto, Salento, Apulia, koronawirus we Włoszech

Życie po włosku

Umbria

  • O mnie
  • Sklep
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • Kontakt

© 2022 PrimoCappuccino

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • GŁÓWNA
  • KURSY WŁOSKIEGO
    • WŁOSKIE ODKRYCIA – KURS PODSTAWOWY, nie od zera (połówkowe A1)
    • ZAKAMARKI APULII – PODRÓŻNICZO-KULTUROWY KURS (z elementami muzyki i kulinariów) – poziom A2/B1
    • WŁOSKIE HORYZONTY – 18 tygodni wspólnej nauki zupełnie OD PODSTAW. Zapisz się na listę oczekujących.
  • MATERIAŁY DO NAUKI WŁOSKIEGO
    • Włoski Asystent Językowy „W Podróży” – dla początkujących
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 1
    • Włoski Asystent Językowy II cz. 2
    • Włoski Asystent Językowy III
    • Plakat „30 pomysłów, jak żyć po włosku”
    • Włosko-polski planer podróży
  • WŁOSKIE PODRÓŻE
    • APULIA
    • KALABRIA
    • KAMPANIA
    • LIGURIA
    • PIEMONT
    • RZYM i LACJUM
    • SYCYLIA
    • TOSKANIA
    • UMBRIA
    • WENECJA
    • INFORMACJE praktyczne
    • POLSKA
    • OPOWIEŚCI CZYTELNIKÓW
    • ŻYCIE I PRACA PILOTA WYCIECZEK
  • WŁOSKIE ŻYCIE
    • WŁOSKIE DOLCE VITA
    • WŁOSKIE JEDZENIE
    • KSIĄŻKI O WŁOSZECH
    • WŁOSKA MUZYKA
    • FILMY O WŁOSZECH
    • WŁOSKIE MIEJSCA W POLSCE
    • WŁOSKIE SPOTKANIA
    • WŁOSKA KAWA
    • FELIETONY

© 2022 Primmocappuccino